/ - SHUTTERSTOCK
06/07/2023 u 23:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarski poslanici u pismu Evropskoj komisiji traže obustavu mjera protiv Kosova

Poslanici navode da su veliku nadu polagali u dijalog Srbije i Kosova

Grupa švajcarskih poslanika uputila je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kojem traže ukidanje mjera EU protiv Kosova.

U pismu, koje je potpisalo 13 poslanika, iz redova Zelenih, Zeleno-liberalne, Narodne partije (EVP), Evangelističke stranke i Socijaldemokratske stranke (SVP), ukazuje se na, prema njihovoj ocjeni, neuravnotežen stav EK, izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka i visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku Đuzepa Borelja u rešavanju konflikta Srbije i Kosova.

"Dijelimo zabrinutost zbog tenzija na Kosovu i zahvaljujemo Vama i EU na svim dosadašnjim naporima u cilju deeskalacije situacije. Zadatak je EU da od svih strana zatraži konkretne korake i da se to i sprovede. Međutim začuđujuća je činjenica da se to trenutno dešava samo jednostrano", podvlači se u pismu.

Poslanici navode da su veliku nadu polagali u dijalog Srbije i Kosova, ali da stavovi Borelja i Lajčaka prijete da ugasi tu nadu, prenosi Kosovonline.

"Srpska strana odbija godinama ustupke. Šta više, predsjednik Vučić svjesno na sjeveru provocira haos i nasilje, kada god mu to zatreba na unutrašnjem planu. Nije rijetko da po povratku u Beograd odbaci javno navodno napravljene ustupke. Nerazumljivo je insistiranje predstavnika EU na ustupcima kosovske vlade. Dijelimo te zahtjeve za ravnopravnim tretmanom srpske manjine na Kosovu. To mora biti garantovano, i primjenjeno. Ali djelovanje kosovske vlade na sjeveru se zasniva na kosovskom ustavu i principima pravne države", poručuju oni.

Poslanici, u pismu, ukazuju da protekle nedelje najavljene, dodatne jednostrane mjere prema Kosovu izazivaju kod njih na veliko čuđenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 08:14