аакк какак / - анија албанија
11/02/2023 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Albanska opozicija na ulicama, traže ostavku Edija Rame

Učesnici protesta bacili su dimne bombe na glavni ulaz u zgradu vlade, gdje su policajci napravili barikade kako bi ih spriječili da uđu

Hiljade pristalica albanske opozicije izašlo je na demonstracije protiv vlade, tražeći ostavku premijera Edija Rame, zbog optužbi za navodnu korupciju i loše upravljanje ekonomijom države.

Bivši predsjednik i premijer Albanije, koji predvodi Demokratsku partiju desnog centra Sali Beriša i bivši predsjednik Ilir Meta na čelu ljevičarske Partije slobode, bili su među demonstrantima koji su se okupili ispred zgrade vlade.

„Došlo je vrijeme da ova revolucija izvuče korumpirani novac i pretvori ga u veće plate i penzije“, rekao je Beriša, prenose agencije.

Učesnici protesta bacili su dimne bombe na glavni ulaz u zgradu vlade, gdje su policajci napravili barikade kako bi ih spriječili da uđu. Kritičari optužuju Ramu za korupciju i smatraju ga odgovornim što mladi Albanaci odlaze iz države kako bi radili u zapadnoevropskim zemljama.

Opozicija optužuje Ramu i da je korumpirao bivšeg visokog funkcionera kontraobavještajne službe FBI Čarlsa Mekgonigala, koji je u SAD optužen da je od FBI krio ključne detalje o putovanju u Albaniju 2017. gdje je dobio najmanje 225.000 dolara.

Beriša je pozvao na još jedan protest u parlamentu u ponedjeljak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 09:03