Spasavanje migranata, Ilustracija / - EPA
29/04/2024 u 20:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prevrnuo se brod s migrantima kod Španije, 50 se vode kao nestali

Oko 50 migranata nestalo je nakon što im se brod prevrnuo na oko 100 kilometara južno od španskog ostrva El Hiero u Atlantskom okeanu, prenijeli su danas španski mediji.

Nacionalna služba spasavanja na moru saopštila je da je jedan od spasilačkih helikoptera spasio devet osoba koje su u ponedjeljak ujutro pronađene u okeanu kako se drže za brod, prenosi AP.

Državna novinska agencija Efe navela je da su spašeni migranti po dolasku na aerodrom El Hiero potvrdili vlastima da ih je isplovilo 60 prije devet dana i da je otvoreni drveni brod imao prve probleme u subotu.

Služba za spasavanje nije mogla da kaže koliko je ljudi moglo biti na brodu, a za sada niko iz Civilne garde u glavnom gradu Kanarskih ostrva Santa Cruzu de Tenerife nije bio dostupan za komentare.

Agencija Efe je prenijela da su migranti porijeklom iz subsaharske Afrike, ali nije potvrđeno iz koje zemlje su isplovili.

Kipar i Liban traže finansijsku pomoć EU za suzbijanje migracija

Desetine hiljada migranata iz zemalja subsaharske Afrike koji bježe od siromaštva, sukoba i nestabilnosti u Zapadnoj Africi pokušavaju svake godine da se domognu Španije putujući opasnim morskim rutama.

Većina putuje velikim otvorenim plovilima do Kanarskih ostrva u Atlantskom okeanu, dok drugi iz Maroka, Alžira i zemalja Bliskog istoka pokušavaju da pređu Sredozemno more i Atlantski okean do kontinentalnog dijela Španije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 22:06