Robert Fico / - X/ALEXIS POULIN
23/05/2024 u 14:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Atentator na Fica: Nisam htio da ga ubijem

Atentator na slovačkog premijera Roberta Fica Juraj Cintula priznao je da je 15. maja pucao na premijera i nanio mu teške povrede, međutim, tvrdi da nije pokušao da ga ubije i naglasio da je kao dobar strelac nišanio tako da mu ne ugrozi život, javljaju danas slovački mediji.

Slovačka privatna informativna televizija TA3 objavila je danas obrazloženje rješenja kojim je sud u subotu Cintuli odredio pritvor u kome stoji da je Cintula rekao da se kaje i premijeru se izvinio za to što je ugrozio njegov život pošto je u njega ispalio najmanje četiri metka.

- Shvata da je postupio na nedopustiv način, da nije trebalo da povrijedi oštećeno lice. Bolje da mu je predao knjigu koju je za njega pripremio. Niko drugi nije znao šta planira - stoji u obrazloženju rješenja Specijalnog krivičnog suda u Pezinoku.

Napadač na premijera kazao je da je odlučio da ode u mjesto Handlova dva dana ranije, kada je saznao iz medija da će tu zasijedati slovačka vlada, sa čijom politikom se ne slaže jer se ponaša kao Juda prema Evropskoj uniji i Ukrajini, što međutim nije izjavio pred sudom, već tokom saslušanja odmah posle atentata, u stanju šoka i bez prisustva advokata.

Policiji je tokom saslušanja rekao da je hteo premijera samo da povredi tako da mora da ode sa funkcije, kao i da ume da puca, tako da, da je hteo da ga ubije, on bio bi mrtav, a pazio je da ne povredi nikog u grupi Ficovih pristalica, koje je premijer prišao da pozdravi kada je Cintula na njega pucao.

Pokrenuta istraga zbog curenja informacija o Ficovom zdravstvenom stanju

Slovačka policija prvih dana posle atentata govorila je o jedinoj verziji istrage, o usamljenom strijelcu, ali kasnije je počela da uzima u obzir i verziju da je imao saučesnike, na šta je policiju navelo to što je neko izbrisao istoriju na Cintulinom profilu na Fejsbuku, a kasnije je ta društvena mreža izbrisala njegov profil i o tome obavijestila slovačke vlasti.

Malo poznati pjesnik, simpatizer nespojivih pokreta i ideja, čovjek koji je pokušao bez uspjeha da osnuje Pokret protiv nasilja, a istovremeno se divio i sastajao sa aktivistima ekstremističke nelegalne desničarske poluvojne organizacije Slovački branitelji, proruske i bliske ruskim bajkerima Noćni vukovi, Juraj Cintula je hvalio dvojicu slovačkih masovnih ubica, a jednog pravdao jer je ubijao Rome, Ficu je htio da preda svoju knjigu „Poruka žrtve“, na kojoj je napisao i posvetu.

Fico je u atentatu zadobio teške povrede stomaka, uz prostrijelne rane udova, hitno je prevezen u kritičnom stanju u bolnicu u Banskoj Bistrici i dva puta operisan, da bi se tek posle vikenda njegovo stanje stabilizovalo, tako da ljekari mogu da saopšte da više nije u životnoj opasnosti, premda prevoz u bolnicu u Bratislavi još ne dolazi u obzir.

Juraj Cintula okrivljen je za pokušaj ubistva s predumišljajem motivisan osvetom štićenom licu, za šta po slovačkim zakonima prijeti kazna od 25 godina zatvora ili doživotna kazna, ali tužilaštvo je najavilo da će možda to krivično djelo prekvalifikovati na teroristički čin, za šta bi mu onda prijetila doživotna kazna zatvora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 12:16