Sa demonstacija u Atini / - SCREENSHOT YOUTUBE
08/03/2023 u 09:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas velike demonstracije u Atini, i radnici se pridružuju

Putnički voz sa 350 putnika sudario se u blizini Larise sa teretnim vozom koji je saobraćao istim kolosijekom u suprotnom smjeru. Nakon sudara izbio je požar

Hiljade radnika u Grčkoj pridružiće se danas velikom štrajku u znak protesta zbog tragične željezničke nesreće, u kojoj je poginulo 57 ljudi, a očekuje se da će masovne demonstracije kulminirati ispred parlamenta u Atini.

Putnički voz sa 350 putnika sudario se u blizini Larise sa teretnim vozom  koji je saobraćao istim kolosijekom u suprotnom smjeru. Nakon sudara izbio je požar.

Nesreća koja se dogodila 28. februara izazvala je nezadovoljstvo javnosti zbog katastrofalnog stanja grčke željezničke mreže, a radnici štrajkači poručuju da su za to krive godine zanemarivanja, nedovoljnog ulaganja i broja zaposlenih, što je sve posljedica decenijske dužničke krize u zemlji, prenosi Rojters.

Katastrofa je izazvala proteste širom Grčke, a više od 10.000 ljudi okupilo se u nedjelju u Atini, puštajući stotine crnih balona u nebo.

Željeznički radnici su od četvrtka organizovali neprekidne, 24-časovne štrajkove, čime je mreža zaustavljena, a oni kažu da njihove zahtjeve za poboljšanjem bezbjednosnih protokola godinama niko ne  čuje.

Očekuje se da će današnji štrajk, kome će se pridružiti i drugi radnici javnog sektora, poremetiti i metro, tramvajski i autobuski saobraćaj, a i trajekti će ostati usidreni pošto su i pomorski i lučki radnici najavili da će se pridružiti protestu.

- Napravićemo bezbjednu željeznicu tako da niko više nikada ne doživi tragičnu nesreću poput ove u Tempiju - navodi se u saopštenju glavnog sindikata željezničara.

Krovni sindikat koji okuplja stotine hiljada radnika javnog sektora, takođe je pozvao na cjelodnevni štrajk i protest zbog "smrtonosnog zločina", a brojni učenici i grupe nastavnika su rekli da će se pridružiti mitinzima.

Grčka je privatizovala željeznicu 2017.godine prodajom italijanskoj državnoj kompanij "Ferrovie dello Stato Italiane" i ona sada posluje pod imenom "Hellenic Train".

Očekivanja su bila da će narednih godina u željezničku infrastrukturu, za koju je uz italijansku, odgovrna i grčka kompanija OSE pod državnom kontrolom, biti uloženo stotine miliona eura, ali se to nije desilo.

Predsjednik grčke vlade Kirjakos Micotakis rekao je u obraćanju naciji da „sve ukazuje na tragičnu ljudsku grešku“, ali je prihvatio neke od kritika, priznajući da su decenije zanemarivanja mogle doprinijeti katastrofi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:37