/ - илустрација
02/05/2023 u 08:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ECB pred ključnom odlukom o visini kamatnih stopa

Danas će biti objavljen kvartalni izveštaj ECB-a o bankarskim pozajmicama, prvi uvid u posljedice nedavnih previranja u finansijskom sektoru na rast kredita

Evropska centralna banka (ECB) očekuje dva važna izvještaja, koji će joj pomoći da u četvrtak donese ključnu odluku o visini kamatnih stopa.

Danas će biti objavljen kvartalni izveštaj ECB-a o bankarskim pozajmicama, prvi uvid u posljedice nedavnih previranja u finansijskom sektoru na rast kredita, piše Bloomberg.

Eurostat će nakon toga objaviti aprilsku stopu inflacije u eurozoni, koja će bitno uticati na odluku ECB o kamatnim stopama.

ECB će saopštiti svoju odluku o visini kamatnih stopa u četvrtak, nakon čega će se javnosti obratiti njena predsjednica Christine Lagarde, prenosi Mina.

Stručnjaci prepostavljaju da će kamatne stope biti podignute 25 ili 50 baznih poena.

Glavni ekonomista Axa group, Gilles Moec, smatra da je najvjerovatnije povećanje za 25 baznih poena, ali da rezultati današnjih izvještaja mogu da dovedu do značajnijeg povećanja.

- Ako nas iznenade izveštaji o inflaciji i bankarskim pozajmicama, kamatne stope mogu da porastu i na 50 poena - rekao je Moec.

Sličnog mišljenja je i glavna ekonomistkinja za eurozonu pri Credit Suisse-u, Veronika Roharova.

- Ako bi bazni indeks CPI bio blizu nule ili veći, to bi bio 'snažan signal' ECB da ide na povećanje od 50 baznih poena - saopštila je Roharova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:28