Vladimir Putin / SHUTTERSTOCK_1287905677
29/02/2024 u 14:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EP usvojio rezoluciju: Putin snosi ličnu odgovornost, mora odgovarati za smrt Navaljnog

Rezolucija je usvojena sa 506 glasova za, devet protiv i 32 uzdržana

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas rezoluciju kojom se navodi da ruska država i njen predsjednik Vladimir Putin "lično" snose krivičnu i političku odgovornost za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i da za to moraju odgovarati, prenosi N1.rs.

Evropski parlament snažno osuđuje „ubistvo Alekseja Navaljnog“ i daje punu podršku njegovoj udovici u naporima da nastavi njegovim putem.

(VIDEO) Poslednji snimak Navaljnog dan pred smrt: Šalio se sa sudijom

Poslanici su upozorili da je ubistvo Navaljnog još jedan znak rastuće i sistematske represije u Rusiji i zahtjevaju nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu njegovog ubistva kako bi se otkrila istina, osigurala odgovornost i pravda, dodaje se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Politički sistem Rusije je pod kontrolom autoritarnog režima sa raširenom korupcijom koji koristi namještene izbore kao privid demokratije i koncentriše svu vlast u rukama Vladimira Putina, dodaje se u rezoluciji.

Poslanici pozivaju EU, njene države članice i partnere istomišljenike širom svijeta da nastave sa političkom, ekonomskom i vojnom podrškom Ukrajini, jer je to najbolji odgovor na agresivnu praksu režima iz Kremlja.

Odlučujuća pobjeda Ukrajine može dovesti do istinskih promjena u Ruskoj Federaciji, posebno deimperijalizacije, dekolonijalizacije i refederalizacije, a sve su to neophodni uslovi za uspostavljanje demokratije u Rusiji, smatra Evropski parlament.

Rezolucija je usvojena sa 506 glasova za, devet protiv i 32 uzdržana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:26