/ foto: ambasada SAD u Srbiji
06/02/2023 u 19:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga Beograda i Prištine

Cilj je da imamo mirne, održive i predvidive odnose između dvije zemlje, rekao je Eskobar

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa, prenosi N1.

Smatramo da sve zemlje regiona treba da se međusobno priznaju, da smanje barijere u trgovini, pomognu u rešavanju otvorenih pitanja koja su tu od devedesetih godina i da napreduju u procesu evropskih integracija, rekao je Eskobar za portal Pavlović tudej.

Kurti: Prihvatamo predlog EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Eskobar je otkrio da francusko-njemački plan, odnosno sada evropski predlog koji nije dostupan javnosti, ima odredbu da „svi postojeći sporazumi“ moraju biti implementirani.

.Kako god da napredujete u dijalogu pod orkiljem EU, imaćete Zajednicu srpskih opština. Zato kažem da će ona biti primenjena u nekom trenutku. Da li sadašnja vlada Kosova prihvata tu obavezu, ili ne, to nije sporazum između Kurtija i Srbije. To je sporazum između Srbije i Kosova i zato govorim da će se to dogoditi. naglasio je Eskobar.

-To će biti osnov sporazuma o normalizaciji i nema zaobilaženja te obaveze. naglasio je on.

Upitan zašto je uveren da će kosovski premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pristati i potpisati francusko-nemački plan, Eskobar je rekao da se nada da će obe strane videti prilike u tom sporazumu.

-Cilj je da imamo mirne, održive i predvidive odnose između dvije zemlje- rekao je Eskobar.

On svoju uvjerenost da će plan biti prihvaćen temelji na „hitnosti“ koju Evropljani i Amerikanci saopštavaju stranama o potrebi da se to učini.

Da budemo jasni, želimo da za obje strane to bude pobjeda. Želimo da  budu sposobne da izvuku koristi od mirnodopskih rešenja i otvore vrata evropskih integracija, rekao je Eskobar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 06:39