Ilustracija / Shutterstock
13/02/2024 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU se protivi da se ruska zamrznuta sredstva koriste kao kolateral

Belgijski premijer Aleksander de Kru rekao je u januaru da bi jedna od alternativa mogla biti korišćenje imobilizovane imovine kao kolaterala za obveznice preko kojih bi Zapad mogao da prikupi novac za Ukrajinu

Belgija je predložila zemljama G7 da iskoriste zamrznuta sredstva ruske centralne banke kao kolateral za prikupljanje duga za obnovu Ukrajine, ali ta ideja nema veliku evropsku podršku, rekli su evropski zvaničnici, prenosi Rojters.

Prema podacima Evropske komisije, više od 269 milijardi eura (288,85 milijardi dolara) ruske imovine je imobilisano u zemljama G7, EU i Australiji, od čega je 200 milijardi eura u EU, uglavnom u Belgiji.

Ali zemlje i institucije Evropske unije tome se protive, tvrdeći da ne postoji pravni osnov za zaplijenu suverenih sredstava druge zemlje i da bi to moglo da natjera investitore da se povuku iz valute eura.

- Ovo bi moglo da izazove kolaps belgijske klirinške kuće Euroclear, koja drži ruski novac, a spasavanje Euroclear-a moglo bi biti veoma skupo - rekli su zvaničnici.

Belgijski premijer Aleksander de Kru rekao je za Rojters u januaru da bi jedna od alternativa mogla biti korišćenje imobilizovane imovine kao kolaterala za obveznice preko kojih bi Zapad mogao da prikupi novac za Ukrajinu.

Ali dok je belgijska ideja stigla do ministarstava finansija G7 kao jedna od opcija o kojoj se raspravlja, evropske zemlje pokazuju malo entuzijazma za nju.

„Ono što znamo je da korišćenje imovine kao kolaterala pati od istih pravnih, ekonomskih i finansijskih problema kao i konfiskacija i većina pravnih službi širom G7 to smatra“, rekao je jedan evropski zvaničnik, blizak ovom pitanju.

Rusija je takođe upozorila da bi Zapad, ako bi zaplijenio njen novac, uzvratio konfiskacijom zapadne imovine koja je još uvijek u Rusiji, koju neki procjenjuju na oko 288 milijardi dolara.

Što više vlade razmatraju konfiskaciju zamrznute ruske imovine kako bi pomogle u finansiranju rekonstrukcije Ukrajine, to postaje sve komplikovanije, primjećuje POLITICO.

U znak neke vrste odmazde za koju zemlje strahuju da bi mogla doći, ruski subjekti su već podneli 94 tužbe u Rusiji tražeći isplatu Euroclear-u, koji posluje po belgijskom zakonu, nakon što su njihove investicije i njihov profit u Evropi zamrznuti, prema belgijskom zvaničniku sa poznavanje postupka.

Najveći ruski zajmodavci, uključujući Rosbanku, Sinara banku i Rusku poljoprivrednu banku podnijeli su tužbe protiv Euroclear-a vrijedne stotine miliona rubalja.

„Tužioci su pokrenuli pravne postupke koji uglavnom imaju za cilj da pristupe imovini blokiranoj u knjigama Euroclear-a“, napisala je belgijska klirinška kuća.

Euroclear je dodao da će vjerovatno izgubiti sudske sporove u Rusiji jer ta zemlja „ne priznaje međunarodne sankcije“. Ovo je pojačalo zabrinutost da bi potpuna konfiskacija mogla izložiti zapadnu imovinu u Rusiji odmazdi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u decembru da će Rusija uzvratiti na konfiskaciju svoje nepokretne imovine. Ne ulazeći u detalje, sugerisao je da bi to isto moglo da učini i sa zapadnim sredstvima u Rusiji.

Podsječamo, među zemljama koje su vele sankcije ali i zamrznule imovinu ruskim državljanima je i Crna Gora. Zbog ove odluke, koja je donijeta mimo mišljenja suda, podnijete su dvije inicijative pred Ustavnim sudom za ocjenu ustavnosti pomentih odluka. Ustavni sud se, ni nakon dvije godine nije izjašnjavao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:48