/ - PHOTO BY OMID ARMIN ON UNSPLASH
31/07/2023 u 09:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska centralna banka: Približavamo se cilju od dva odsto inflacije

Rast cijena svakako je usporen posljednjih mjeseci, dok je ECB ponovo povećavao kamate kako bi usporio inflaciju, koja je u julu u eurozoni iznosila 5,5 odsto na godišnjem nivou

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde ocijenila je da se eurozona približava cilju od dva odsto nakon napretka u borbi protiv inflacije.

- Očito je da je monetarna politika počela djelovati na snižavanje inflacije. To se vidi po kreditnim brojkama i kamatama, a građani to znaju, kao i po količini kredita koji su u padu, kao i po potražnji tvrtki za kreditima- rekla je Lagarde u intervjuu za pariske novine Figaro.

Ona je dodala da se to vidi i u ekonomiji, nekretninama i investicijama, prenosi SEEbiz.

Govoreći o špekulacijama da će od septembra doći do pauze u dizanju kamata, Lagarde je bila neodređena, rekavši da će možda doći do ponovnog dizanja kamata ili možda pauze.

- Pauza, bez obzira na datum, u septembru ili kasnije, ne bi nužno bila definitivna- rekla je Lagarde i podsjetila da je za nju potrebno održivo smanjenje inflacije na cilj - na dva odsto.

Rast cijena svakako je usporen posljednjih mjeseci, dok je ECB ponovo povećavao kamate kako bi usporio inflaciju, koja je u julu u eurozoni iznosila 5,5 odsto na godišnjem nivou.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 11:23