/ - FOTO: PIXABAY
07/06/2023 u 18:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska komisija tuži Poljsku zbog spornog zakona o ruskom uticaju

Izvršno tijelo EU-a “složilo se pokrenuti postupak povrede slanjem službene opomene u vezi s novim zakonom o državnom odboru za ispitivanje ruskog uticaja” u Varšavu

Evropska komisija (UK) objavila je u srijedu da tuži Poljsku zbog zakona kojim se osniva posebno tijelo za ispitivanje ruskog uticaja u poljskoj politici, za koji kritičari kažu da krši poljski ustav i da bi se mogao koristiti za zastrašivanje političkih protivnika.

Izvršno tijelo EU-a “složilo se pokrenuti postupak povrede slanjem službene opomene u vezi s novim zakonom o državnom odboru za ispitivanje ruskog uticaja” u Varšavu, rekao je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare. Potparolka Komisije Dana Spinant rekla je da će više detalja biti objavljeno tokom redovnog brifinga za novinare u četvrtak.

Poljski ministar za Evropu Simon Sinkovski vel Sek rekao je da je Varšava uvjerena.

- Smireno ćemo prenijeti pravne i činjenične argumente u ovom slučaju nakon razmatranja zabrinutosti Komisije - kazao je.

To je posljednji u nizu sporova između Brisela i Varšave zbog ponovljenog kršenja standarda vladavine prava od strane poljskih vlasti.

Zakon Kremljske komisije usvojio je poljski parlament krajem maja.

Komisiju od devet članova imenovao bi parlament, gdje PiS ima tijesnu većinu, opozicione stranke rekle su da će bojkotovati postupak. Takođe će imati pristup svim državnim odsjekom i dokumentima u svom radu.

Proglasi li ljude krivima za djelovanje pod uticajem Kremlja, može izreći niz kazni – uključujući zabranu obavljanja javne dužnosti na jednu deceniju. To je izazvalo kritike poljske opozicije, koja je tvrdila da bi se to moglo iskoristiti za uklanjanje njenog čelnika Donalda Tuska iz politike, prenosi “Politico”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. septembar 2023 21:27