Ministri Njemačke, Francuske i Poljske / - SCREENSHOT/ EPE
12/02/2024 u 22:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska, Poljska i Njemačka o porastu ruske propagande pred EU izbore

Napravljen zajednički mehanizam za otkrivanje i reagovanje na potencijalne ruske internet napade

Francuska, Poljska i Njemačka optužile su danas Rusiju da je sastavila mrežu veb-sajtova za širenje proruske propagande kako bi podrila njihove vlade i upozorile na masovno širenje takvog sadržaja uoči izbora za Evropski parlament (EP) u junu.

Zapadne zemlje su u više navrata optuživale ruske operativce da koriste društvene medije i internet za širenje lažnih ili obmanjujućih informacije kako bi podrivali te države, promovisali Rusiju ili pokušavali da utiču na javno mnjenje protiv podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije.

_ Mi smo u periodu ranjivosti sa evropskim izborima i, što se tiče Francuske, Olimpijskim igrama - rekao je francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne na konferenciji za novinare s poljskim i njemačkim kolegama u francuskom zamku blizu Pariza.

Ministri su rekli da su napravili zajednički mehanizam za otkrivanje i reagovanje na potencijalne ruske internet napade, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Oni su se sastali u okviru napora da se oživi platforma političke saradnje Njemačke, Francuske i Poljske "Vajmarski trougao" stvorene 1991. godine.

Na brifingu za medije uoči sastanka, francuski diplomatski izvori rekli su da je VIGINUM, francuska agencija koja prati strano digitalno uplitanje, identifikovala oko 193 internet portala koji su imali za cilj širenje informacija iz proruskih izvora, kao i ruskih novinskih kuća i institucija.

- Izgleda da je cilj da se pokrije rusko-ukrajinski sukob tako što će se "specijalna vojna operacija" predstaviti pozitivno, a da se okaljaju Ukrajina i njeni lideri - rekao je francuski diplomata, misleći na izraz koji Moskva koristi za invaziju na Ukrajinu.

Kremlj je više puta negirao optužbe za širenje lažnih ili obmanjujućih informacija. Nakon posljednjih izbora za EP 2019. godine, Savjet bezbjednosti Rusije naveo je da su apsurdne tvrdnje da je Moskva propagirala dezinformacije kako bi uticala na glasače.

Francuska je posebno pozvala ruske aktivnosti u Africi, navodeći da su akteri povezani s Moskvom pokušali da diskredituju Pariz u zapadnoj Africi, redovno zasipajući medije i društvene mreže.

To je pokrenulo višestruke napore Francuske da preokrene antifrancuski narativ koji je nanio štetu njenom uticaju i interesima, uključujući i jedinicu posvećenu djelimično otkrivanju i suočavanju sa zlonamjernim sadržajem.

Diplomate su navele da za razliku od prethodnih kampanja dezinformisanja, internet Portal Kombat, kako ga je Francuska nazvala, ima za cilj da privuče ljude na te sajtove, od kojih neki imaju lokalne nazive domena, kako bi se te informacije potom lokalno širile.

- Ovo su napadi na našu demokratiju. rekla je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i dodala da Evropska unija ne može da dozvoli da se uruši povjerenje ljudi.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:41