UIlustracija / - UNSPLASH
17/02/2023 u 16:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska proizvodnja struje u prošloj godini na najnižem nivou u 30 godina

Proizvodnja nuklearne energije potonula je na najniži nivo od 1988. godine, budući da je otprilike polovina od ukupno 56 nuklearnih elektrana povremeno bila van mreže zbog održavanja i popravki oštećenja od korozije

Francuska je u prošloj godini proizvela najmanje električne energije u 30 godina, zbog popravki i održavanja nuklearnih elektrana i suše koja je blokirala hidroenergetske kapacitete, saoptio je mrežni operater RTE.

U Francuskoj je prošle godine proizvedeno 445 teravat sati struje, najmanje od 1992. godine.

Proizvodnja nuklearne energije potonula je na najniži nivo od 1988. godine, budući da je otprilike polovina od ukupno 56 nuklearnih elektrana povremeno bila van mreže zbog održavanja i popravki oštećenja od korozije, prenosi Hrportfolio.

Proizvodnja u hidroelektranama smanjila se zbog toplotnih talasa i suše.

Čelnik najvećeg njemačkog dobavljača električne energije, E.ON-a, Leonhard Birnbaum, kazao je da će električna energija iz francuskih nuklearnih elektrana biti ključna za evropsku energetsku sigurnost u godinama koje dolaze.

On je naveo da će Evropi u narednih deset godina svakako biti potreban pristup francuskoj nuklearnoj energiji, dodajući da će prelaz na obnovljive izvore energije biti nevjerojatno težak.

- Kada su bili dostupni, francuski kapaciteti stabilizovali su evropsko tržište električne energije. Jedan od razloga visokih cijena električne energije bila je i slaba dostupnost francuske nuklearne energije, rekao je Birnbaum.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:11