Pravo na abortus / - FOTO: UNSPLASH -GAYATRI MALHOTRA
29/02/2024 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska: U Senatu izglasano da se pravo žena na abortus unese u Ustav

Postojale su naznake da će se pravo na prekid trudnoće mijenjati u ovoj zemlji, kao što je to bio slučaj u nekim američkim državama i u Poljskoj

Većina predstavnika u Senatu, gornjem domu francuskog parlamenta, glasala je za to da se pravo žena na abortus unese u Ustav, prenose Nezavisne.

Predlog, koji je ranije odobrio i donji dom, podržalo je 267 predstavnika, a 50 glasova je bilo protiv, prenosi BBC.

Abortus je legalan u Francuskoj od 1974. godine, ali je posljednjih godina rastao pritisak javnosti da se to pravo dodatno učvrsti u zakonu.

Postojale su naznake da će se pravo na prekid trudnoće mijenjati u ovoj zemlji, kao što je to bio slučaj u nekim američkim državama i u Poljskoj.

Emanuel Makron, francuski predsjednik, sazvao je posebno, ponovljeno glasanje na kojem su se oba doma parlamenta sastala daleko od Pariza u predgrađu Versaja.

Ako se na zajedničkoj sjednici usvoji ustavni amandman većinom od najmanje tri petine, neće biti potrebe za referendumom.

Istraživanje koje je sproveo Francuski institut za javno mnjenje (IFOP) u novembru 2022. godine, kada je Donji dom parlamenta glasao o zakonu, pokazalo je da je 86 odsto ljudi podržava takav amandman.

Nijedna od glavnih političkih partija u zemlji ne dovodi u pitanje pravo na abortus, ali jezik korišćen u amandmanu je revidiran poslije glasanja 2022. godine, kada je Narodna skupština podržala "pravo" na prekid trudnoće.

Prošlog mjeseca Makronova vlada pozvala je na izmjenu Člana 34. Ustava Francuske sa prijedlogom da se promijeni u "sloboda žene da posegne za pobačajem, a koja joj je garantovana".

Ovu novu formulaciju o "zagarantovanoj slobodi" odobrio Senat u srijedu.

Makron je na društvenoj mreži X napisao da je posvećen tome da sloboda žena u ovom pitanju bude nepovratna tako što će biti upisana u Ustav.

Reagujući na glasanje, ministar pravde Erik Dipon-Moreti rekao je da je njegova zemlja blizu istorijskog dana, kada će postati prva na svijetu u kome Ustav štiti slobodu žena i potvrđuje pravo da one mogu da odlučuju šta će da se dešava sa njihovim tijelima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:31