/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
06/02/2023 u 23:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inflacija pala u Sloveniji

Na mjesečnom nivou rast cijena iznosio je 0,2 odsto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U oba poređenja na inflaciju su najviše uticale cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u godinu porasle gotovo petinu

Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u januaru je blago smanjena i iznosila je deset odsto, dok je u decembru prošle godine iznosila 10,3 odsto.

Na mjesečnom nivou rast cijena iznosio je 0,2 odsto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U oba poređenja na inflaciju su najviše uticale cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u godinu porasle gotovo petinu.

U godinu je roba u prosjeku poskupila 11,1 odsto, a cijene usluga 7,9 odsto. Roba dnevne potrošnje skuplja je 13,5 odsto, trajna roba 7,9 odsto, a polutrajna roba 4,8 odsto, prenosi SEEbiz.

Ukupnom rastu cijena na godišnjem nivou najviše su doprinijele cijene hrane i bezalkoholnih pića. One su od prošlogodišnjeg januara porasle 19,3 odsto, objavio je statistički ured.

Tokom godine, usluge i proizvodi iz grupe rekreacija i kultura poskupili su 10,1 odsto, oprema za stanovanje i kućanstvo i tekuće održavanje stanova 12,3 odsto, kruta goriva 97,5 odsto, a usluge restorana i hotela 12,1 odsto.

Od prošlogodišnjeg decembra cijene hrane i bezalkoholnih pića poskupile su 2,1 odsto. Cijene alkoholnih pića i duvana skočile su 3,9 odsto, a ugostiteljske i hotelske usluge 2,3 odsto.

Mjesečnoj stopi inflacije doprinijele su još više cijene toplotne energije 6,8 odsto, turističkih aranžmana 4,2 odsto, namještaja i domaćinstva 2,1 odsto, medicinskih proizvoda, pribora i opreme dva odsto, novi automobili dva odsto, te razna dobra i usluge 0,9 odsto.

Na početku sezonskih sniženja odjeća i obuća pojeftinili su 8,8 odsto, ublaživši tako prosječni mjesečni rast cijena. U prvom mjesecu ove godine pale su i cijene naftnih derivata, tekuća goriva pojeftinila su 10,5 odsto, a goriva i maziva za lična vozila 7,6 odsto. Smanjenju mjesečne inflacije doprinijela su još jeftinija kruta goriva 5,4 odsto i ambulantne usluge 3,7 odsto.

Godišnji rast cijena, mjeren harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, koji se koristi za poređenje u EU, u januaru je iznosio 9,9 odsto. Prema tim proračunima, cijene su u Sloveniji na mjesečnom nivou pale 0,1 odsto.

Mjereno harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, cijene robe u prosjeku su na godišnjem nivou više 11 odsto, a cijene usluga 7,6 odsto. Roba široke potrošnje bila je skuplja 13,9 odsto nego prošle godine u januaru, trajna roba 6,1 odsto, a polutrajna roba 4,9 odsto.

U decembru je ta evropski uporediva inflacija u Sloveniji iznosila 10,8 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. mart 2023 21:39