/ - PHOTO BY VAN TAY MEDIA ON UNSPLASH
29/01/2023 u 22:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italija i Libija potpisale ugovor o gasu

Italijanska premijeka, Đorđa Meloni, održala je u subotu razgovore u Libiji s zvaničnicima Vlade sa sjedištem na zapadu zemlje, fokusirajući se na energiju i migraciju, glavna pitanja za Italiju i Evropsku uniju

Italija i Libija potpisale su ugovor o gasu vrijedan osam milijardi dolara.

Italijanska premijeka, Đorđa Meloni, održala je u subotu razgovore u Libiji s zvaničnicima Vlade sa sjedištem na zapadu zemlje, fokusirajući se na energiju i migraciju, glavna pitanja za Italiju i Evropsku uniju (EU).

Tokom posjete, naftne kompanije dvije zemlje potpisale su ugovor o gasu vrijedan osam milijardi USD - najveće pojedinačno ulaganje u energetski sektor Libije u više od dvije decenije, prenose Nezavisne novine.

Libija je druga sjevernoafrička država koju je premijerka Meloni, koja je tri mjeseca na dužnosti, posjetila ove sedmice.

Ona nastoji da osigura nove zalihe prirodnog gasa, kako bi zamijenila rusku energiju usred krize Moskve i Ukrajine. Prethodno je posjetila Alžir, glavnog snabdijevača Italije prirodnim gasom, gdje je potpisala nekoliko memoranduma.

Meloni je sletjela na aerodrom Mitiga, jedini funkcionalni aerodrom u glavnom gradu Libije, Tripoliju, uz jake mjere sigurnosti, u pratnji italijanskog ministra vanjskih poslova Antonija Tajanija i ministra unutrašnjih poslova Matea Piantedosija, saopštila je njena kancelarija.

Ona se sastala s Abdelom Hamidom Dbeibahom, koji je na čelu jedne od suparničkih libijskih administracija, a trebalo je da razgovara i s Mohamedom Junisom Menfijem, koji predsjedava ceremonijalnim predsjedničkim vijećem Libije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:39