/ - FOTO: EPA
20/01/2023 u 20:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italija traži ruskog oligarha: Nestale dvije luksuzne jahte

Istraga koju je vodila finansijska policija Olbije otkrila je da je prvi brod, za koji se navodi da vrijedi između 700.000 i milion eura, napustio to mjesto u junu i zaustavio se u maloj luci Bizerti u Tunisu

Italijanske  vlasti tragaju za ruskim oligarhom Dmitrijem Mazepinom, nakon što su dvije njegove luksuzne jahte, koje su zaplijenjene zbog sankcija EU, misteriozno nestale iz luke na Sardiniji.

Jahte ruskog milijardera i vlasnika kompanije za proizvodnju mineralnih đubriva, obje nazvane Aldabra, s pomorskim zastavama dvije različite zemlje, nestale su iz sardinske luke Olbija u roku od nekoliko nedelja, prenio je Gardijan.

Istraga koju je vodila finansijska policija Olbije otkrila je da je prvi brod, za koji se navodi da vrijedi između 700.000 i milion eura, napustio to mjesto u junu i zaustavio se u maloj luci Bizerti u Tunisu.

Poznato je da je druga jahta krenula iz Olbije za Savonu, luku u sjevernoj italijanskoj regiji Liguriji, prije nego što se uputila ka Turskoj.

Trenutno se ne zna gdje se nalaze jahte i njihov vlasnik.

Obje jahte su zaplijenjene prošlog marta nakon što je oligarh, inače otac bivšeg vozača Formule 1 Nikite Mazepina, stavljen na listu sankcija nekoliko nedjelja od početka rata u Ukrajini.

Policija je saopštila da je Mazepin angažovao stranu kompaniju, koja je potom angažovala kapetana sa Sardinije da premjesti jahte iz Italije.

Posrednička kompanija i kapetan su kažnjeni do 500.000 eura, a Mazepina čeka ista kazna.

Navodi se da je to prvi slučaj u Italiji da je Rus sa zamrznutom imovinom u zemlji uspio da izvrda sankcije Evropske unije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:29