Краљ Чарлс Трећи са супругом краљицом Камилом / - РТС
10/10/2022 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako će izgledati krunisanje kralja Čarlsa

Kralj je mogao da izabere bilo koje od svoja četiri imena – Čarls Filip Artur Džordž. Postoji izjava koju izgovara novi kralj, a u skladu s tradicijom koja datira iz ranog 18. vijeka, zakleće se da će sačuvati Crkvu Škotske

Krunisanje kralja Čarlsa III trebalo bi da traje malo više od sat vremena, otkrivaju britanski mediji, odnosno znatno kraće od ceremonije 1953. godine kada je krunisana kraljica Elizabeta II, zbog koje su se na ulicama Londona okupili milioni ljudi iz cijele Britanije.

Smatra se da kralj Čarls III želi da njegovo krunisanje postavi ton moderne monarhije, a da pritom zadrži nešto od pompe i veličanstvenosti koja je zapanjila svijet tokom ceremonije kraljičine sahrane. Ceremonija krunisanja trebalo da bude skraćena s više od tri sata na nešto više od sat vremena, da bude jeftinija i “više reprezentativna za različite zajednice i vjere”.

Za razliku od kraljevskih venčanja, krunisanje je državna svečanost, finansira je vlada i, naposletku, vlada odlučuje o popisu gostiju. Popis zvanica za ceremoniju verojatno će biti smanjen s 8.000 na 2.000, pri čemu će izostati stotine plemića i parlamentaraca, prenosi Index.

Vođene su rasprave o opuštenijem kodeksu oblačenja. Zvanice bi možda mogle da nose ležernija odijela umjesto svečanih (ženama je savjetovano da nose marame za glavu, po mogućnosti tijare). Drevni i dugotrajni rituali, uključujući darivanje monarha zlatnim polugama, biće prekinuti kako bi se uštedelo vrijeme.

Kraljevski proglas

Kralj je mogao da izabere bilo koje od svoja četiri imena – Čarls Filip Artur Džordž. Postoji izjava koju izgovara novi kralj, a u skladu s tradicijom koja datira iz ranog 18. vijeka, zakleće se da će sačuvati Crkvu Škotske.

Baršunaste stolice izrađene za krunisanje 1953. vjerojatno će biti zamijenjene standardnim. Na vrhuncu ceremonije na Čarlsovu glavu će biti stavljena kruna svetog Edvarda. Riječ je o kruni od čistog zlata koja datira iz 1661. godine, a monarh je nosi samo u trenutku samog krunisanja. Kamila će biti krunisana za kraljicu suprugu zajedno sa svojim suprugom.

U Hajd parku, londonskom Taueru i s mornaričkih brodova ispaljivaće se plotuni, a proglas kojim se Čarls proglašava kraljem čitaće se u Edinburgu, Kardifu i Belfastu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:18