Мирослав Лајчак / - РТРС
31/05/2022 u 12:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лајчак: Црна Гора не треба да буде нервозна због Макронове изјаве

Лајчак је казао да се изјава француског предсједника да државе, које нијесу чланице ЕУ, треба да се уједине у оквиру нове политичке организације, не односи на Црну Гору

 Европска унија (УЕ) је од почетка рата у Украјини, отворенија за процес проширења, казао је специјални представник Европске уније (ЕУ) за Западни Балкан, Мирослав Лајчак додајући да би Црна Гора могла и требала да искористи тај полтички тренутак.

Лајчак је, у интервјуу агенцији МИНА, казао да се изјава француског предсједника Емануела Макрона да државе, које нијесу чланице ЕУ, треба да се уједине у оквиру нове политичке организације, не односи на Црну Гору.

"Макрон је дао начелну изјаву он би требало да се изјасни на Европском самиту у Бриселу, али већ је из онога што је он рекао јасно да то није алтернатива проширењу”, рекао је Лајчак.

Он је објаснио да је ријеч о допуни процеса проширења и предлогу за земље које немају европску перспективу.

“Сигурно не треба земље Западног Балкана да су нервозне због тог предлога и апсолутно Црна Гора не треба да буде нервозна због тог предлога. Ви имате своју европску перспективу, обећање пунопоравног чланства и то се не мијења”, навео је Лајчак.

Он је додао да је фер да ЕУ размишља о дефинисању контаката са државама које немају европску перспективу али имају тежње према Унији.

“Како да их доведемо у наш политички, правни и економски простор. Зато мислим да то мишљење иде у том правцу, али још једном да поновим, Црна Гора има јасну трајекторију која се завршава пуним чланством и тај процес је у вашим рукама”, навео је Лајчак.

Он је казао да су његова очекивања од 43. Владе Црне Горе велика, али истовремено врло једноставна.

“Очекујем да ће Црна Гора наставити на свом европском путу јер јесте најнапреднија држава од свих држава Западног Балкана, отворили сте сва поглавља. Међутим, тај процес се некако зауставио. За задње двије године није било никаквог напретка”, казао је Лајчак.

Како је подсјетио, Црна Гора је отворила задње поглавље у јуну 2020.

“Кад сам долазио прошле године, ја сам рекао какав је осјећај у Бриселу, да је Црна Гора нестала. Претходна Влада је имала добре намјере и добре документе али није било акције. Црна Гора се није видјела ни осјећала у Бриселу”, рекао је Лајчак.

Он је казао да се чланство у ЕУ не добија по инерцији.

“Ако видите колики напредак је Албанија урадила, колико се боре Сјеверна Македонија и Србија, а Црна Гора као да је била става да је прва и да ће заувјек бити прва. Сада мора то изгубљено вријеме да се надокнади”, навео је Лајчак.

Он је рекао да није никаква тајна шта је потребно на европском путу државе, подсјећајући на неопходност економских реформи, реформи у правосуђу, борбу против организованог криминала, корупције, али и именовања у правосуђу.

“Имамо добро вријеме за то, кад је ЕУ, више него прије почетка рата у Украјини, спремна да тај процес напредује и Црна Гора би могла и требала да искористи тај полтички тренутак”, рекао је Лајчак.

Како је оцијенио, рат у Украјини јасно је показао да Западни Балкан не може да остане у политичком међупростору.

Према ријечима Лајчака, рат је показао и да је проширење Уније ипак технички, а не политички процес, односно да је базиран на заједничким вриједностима.

“У том смислу, чињеница да је Црна Гора земља која има сто одсто усклађивање са ставовима ЕУ по спољној политици је јако битно. И више него икада се у ЕУ разговара о томе да државе, које имају резултат заједничког усклађивања, треба да још буду награђене”, казао је Лајчак.

Он је навео да то отвара повољни тренутак за државе Западног Балкана, истичући да се проширење неће догодити само по себи.

“Ја бих рекао да су врата отворена, шире него што су била задњих неколико година, али сви треба да урадите свој посао. Тај процес неће ићи по инерцији и неће га Украјина гурати. То треба да буде апсолутно јасно”, истакао је Лајчак.

Он је оцијенио да је Црна Гора заузела чврст и јасан став по питању односа са Русијом и ЕУ.

“Чак бих рекао врло паметан став јер, није то био непријатељски али јесте изричито одређен. Показали сте да је ваш приоритет НАТО и чланство у ЕУ, али то не значи да је Црна Гора затворена за туристе из Русије”, рекао је Лајчак.

Он је додао да се процес проширења гледа кроз оптику рата у Украјини, наводећи да много држава чланица то ставља као главни критеријум.

“Црна Гора шаље сигнале да је стварно сто одсто усмјерена према проширењу и да то нема алтернативу и у ријечима и на дјелу”, казао је Лајчак.

Он је поручио да ће се ЕУ потруди да помогне са свим проблемима са којима се држава суочава, додајући да Унија доживљава регион Балкана као дио европске породице.

Лајчак је подсјетио да је Црна Гора, уз Србију, једина држава региона у процесу преговора, као и да је једина отворила сва преговарачка поглавља.

“Нема ниједне земље региона која је испред Црне Горе. Међутим, као што сам казао, Црна Гора је изгубила ту динамику и више се бавила сама собом него својим европским путем, иако је то нешто што већина ваших грађана жели да постане реално”, навео је Лајчак.

Према ријечима Лајчака, то треба да буде јасан приоритет за сваку владу.

“Вријеме је било изгубљено и сада треба да се надокнади, али и да се искористи политички тренутак да се ЕУ више отвори према том процесу јер схватамо да је немогуће да овај простор оставимо у неком политичком вакуму”, рекао је Лајчак.

Он је поновио да су борба против корупције и организованог криминала дио поглавља о владавини права, које је јако битна страним инвеститорима.

“Они који доносе капитал, економски напредак морају да имају гаранцију да је њихова имовина заштићена. Та питања су стварно везана за економски напредак земље. Исто тако, именовања за која није било већине у Скупштини су јако потребна, јер су постала формални услов за затварање поглавља 23 и 24”, навео је Лајчак.

Он је додао да је потребно да се доносе економске реформе и да се економска и социјална стратегија земље прилагоди приоритетима ЕУ.

“Што је прије свега велика предност која се даје заштити животне средине, зелена економија и слично. И то је битно, ако се ваши национални приоритети ускладе са економским, онда можете да добијете значајно више финансијских средстава”, рекао је Лајчак.

Он је, на питање како коментарише хапшења у врху црногорског судства и правосуђа, навео да не може и да нема намјеру да коментарише постојеће текуће случајеве.

“Мислим да је јако битно да се види и да грађани ваше земље имају осјећај да нико није изван закона. Са друге стране, јако је битно да је правосуђе независно од политике. Закон и правосуђе не смију да се користе у политичке сврхе”, навео је Лајчак.

Упитан да ли вјерује да ће доћи до покретања ширег дијалога у Црној Гори и колико је он важан у овом тренутку, Лајчак је казао да је дијалог увијек потребан.

“Наравно свака влада треба да објашњава својим грађанима шта ради, ако се доносе реформе, оне су на почетку болне, али су болне да би донијеле боље резултате које су на добробит свих”, рекао је Лајчак.

Он је додао да је потребан је дијалог између свих политичких снага у држави, додајући да и влада и опозиција имају одговорност.

“Не може да се мијења однос према кључним интересима земље у зависности од тога да ли сте у влади или опозицији. Ако огромна већина грађана жели да напредује ка ЕУ, онда то треба да буде приоритет за владу али онда опозиција треба то да подржава”, рекао је Лајчак.

Он је додао да увијек има политичке борбе, као и питања око којих има несагласја, истичићи да то не би требало да буде око кључних питања.

Како је поручио, арена за политичку битку требло би да буде парламент, а не улица.

“Посланици су добили свој демократски мандат од бирача и они треба да га користе у Скупштини. Један од проблема од којих је Црна Гора патила задњих неколико година је недостатак унутрашњег дијалога и преношење или изношење дијалога из Скупштине на улицу”, рекао је Лајчак.

Он је истакао да је у интересу државе да њени партнери виде како око тих питања нема неслагања.

На питање да ли сматра да је Црна Гора на добром путу да то постигне, он је казао да, колико је упознат, постојећа Влада је формирана на осјећају да Црна Гора губи вријеме да не напредује на европском путу.

Он је навео да је постојећа Влада је ставила у своје програмске документе управо убрзање европског пута.

“То је наравно позитивна порука која је добро прихваћена у Бриселу и државама чланицама. Мени само остаје да пожелим новој Влади да успије у томе и да оствари оно што је поставила као свој циљ. То је у интересу свих грађана ове земље”, закључио је Лајчак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:52