Liz Tras / - SHUTTERSTOCK
17/02/2023 u 11:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Liz Tras poziva na oštriju politiku prema Kini

Bivša britanska premijerka pozvaće da se Tajvanu da više oružja i da Grupa sedam zemalja dogovori koordinisani paket sankcija protiv Kine ako dođe do eskalacije vojnih napetosti oko ostrva

Bivša britanska premijerka Liz Tras pozvaće danas da se Tajvanu da više oružja i da Grupa sedam (G-7) zemalja dogovori koordinisani paket sankcija protiv Kine ako dođe do eskalacije vojnih napetosti oko ostrva.

U svom prvom govoru otkako je prošle godine bila prisiljena da napustiti kancelariju, Tras će na konferenciji u Japanu osmišljenoj za koordinaciju politika demokratskih vlada prema Kini reći da bi Zapad trebao zauzeti oštriji pristup drugom najvećoj privredi svijeta.

Tras će reći da postoje ljudi koji tvrde da je "uspon totalitarne Kine" neizbježan i da je "suprotstavljanje ovom režimu beznadežan zadatak", ali ona odbacuje taj "fatalizam".

"Slobodni svijet ima značajnu ulogu u tome hoće li se to dogoditi ili ne - i kako će se dogoditi", reći će Tras, prema dijelovima njenog govora.

Britanski premijer Riši Sunak suočava se s pritiskom nekih unutar svoje stranke da ponovno klasifikuju Kinu kao "prijetnju" umjesto kao "sistemskog konkurenta" u ažuriranju vladine strategije odbrane i vanjske politike, za koje se očekuje da će biti objavljeno sljedeći mjesec, prenosi "Asia One".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:40