Emanuel Makron / - EPA
03/04/2024 u 12:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron: Nećemo tražiti pomoć od Amerike ako zarazimo s Rusijom u Ukrajini

SAD su, nakon predloga francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se pošalju snage u Ukrajinu, izrazile bojazan da bi oni ili NATO mogli da budu umiješani u sukob, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Kako navodi list, mogućnost prisustva zapadnog osoblja u Ukrajini - kako civilnog tako i vojnog - pokrenula je goruća pitanja o tome kako saveznici treba da reaguju ako neko od njih bude ubijen u ruskom napadu.

- Administracija (predsjednika SAD Džozefa) Bajdena bila je zabrinuta da bi Rusija mogla da napadne francuske trupe koje bi mogle da budu poslate u Ukrajinu - citira list riječi američkog zvaničnika.

On je dodao da bi to moglo da dovede do uplitanja Francuske, a možda i drugih zapadnih zemalja u sukob.

Istovremeno, prema riječima neimenovanog zvaničnika, Makron je rekao saveznicima da nema potrebe za miješanjem NATO-a ili SAD, ako Rusija napadne francuske trupe.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je u februaru da se EU dogovorila da formira "devetu koaliciju za duboke udare" – za snabijdevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spriječi Rusiju da "pobjedi u ovom ratu".

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, "ali se ništa ne može isključiti".

Makronove riječi oštro je kritikovao niz NATO partnera, uključujući Njemačku, kao i političke snage u samoj Francuskoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:27