/ - FOTO YOUTUBE
07/01/2022 u 15:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон: Ојачати стратешку моћ и суверенитет Европе

Усред дуготрајних тензија између Русије и Украјине, Макрон је додао да ће ЕУ припремити и предлоге за "архитектуру европске безбједности"

Француски предсједник Емануел Макрон најавио је данас да ће Француска ојачати стратешку моћ и суверенитет Европе, након што је та земља и формално преузела вођство над европским блоком у наредних шест мјесеци.

Лајтмотив француског предсједавања у наредних пола године биће потреба за већом аутономијом региона.

Макрон је заговарао ту идеју откад је дошао на власт прије пет година, и искористиће ротирајуће предсједавање Савјетом Европске уније (ЕУ) да покуша да то спроведе у дјело, наводи агенција.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са предсједницом Европске комисије, Урсулом фон дер Лајен, Макрон је рекао да ће еворпски блок овог семестра финализовати такозвани стратешки компас ЕУ, своју геополитичку стратегију која се фокусира на изградњу одбрамбених капацитета.

- То ће нам омогућити да имамо заједничку европску позицију у НАТО-у и да дјелујемо заједно на координисанији начин- рекао је Макрон и додао да жели да развије европску одбрамбену индустрију и повећа технолошку аутономију блока.

Усред дуготрајних тензија између Русије и Украјине, Макрон је додао да ће ЕУ припремити и предлоге за "архитектуру европске безбједности" која још у великој мјери зависи од Сједињених Америчких Држава и НАТО-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:57