Đorđa Meloni / - EPA
29/09/2023 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Meloni: Italija više ne želi da prima migrante koje su spasile strane NVO

Ona je odbacila amandman koji je Njemačka predstavila o statusu i ulozi nevladinih organizacija, dok je u četvrtak u Briselu usvojena reforma Pakta o azilu i imigraciji

Nevladine organizacije koje spašavaju migrante na Mediteranu moraće da ih iskrcaju u zemljama pod čijom su zastavom njihovi brodovi, posebno u Njemačkoj, ako se ne pronađe bolji kompromis o statusu azila i imigracije, izjavila je večeras na Malti italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia).

Ona je odbacila amandman koji je Njemačka predstavila o statusu i ulozi nevladinih organizacija, dok je u četvrtak u Briselu usvojena reforma Pakta o azilu i imigraciji.

Tekst su odobrile zemlje članice Evropske unije, ali je Italija, iznenađena kasnim podnošenjem njemačkog amandmana, izrazila rezerve i zatražila period za razmišljanje.

Taj amandman je "korak unazad" i "zato predlažemo još jedan amandman prema kojem je država odgovorna za doček migranata koji se prevoze na brodu nevladinih organizacija država koja nosi njihovu zastavu", rekla je Đorđa Meloni novinarima na marginama samita mediteranskih zemalja Evropske unije na Malti.

Prema informacijama koje su prenijeli italijanski mediji, italijanski amandman su odbacili ministri unutrašnjih poslova koji su se u četvrtak sastali iza zatvorenih vrata u Briselu.

Rim zamjera Berlinu što finansira nekoliko humanitarnih nevladinih organizacija na Mediteranu, od kojih neke rade pod njemačkom zastavom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 09:17