/ - FOTO: SPUTNIK
10/03/2023 u 17:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Monasi UPC moraju da napuste Kijevsko-pečersku lavru do 29. marta

Ovim povodom oglasila se portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, upitavši da li Vašington to vidi

Monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve moraju da napuste zdanje Kijevsko-pečerske lavre do 29. marta, navodi se u obavještenju v.d. direktora lavre Aleksandra Rudnika objavljenom na sajtu.

- Uzimajući u obzir zaključke Međuvladine radne grupe i pismo Ministarstva kulture Ukrajine…. Lavra obavještava o raskidanju ugovora počev od 29. marta. U cilju sprovođenja procedure primopredaje državne imovine manastiru neophodno je da objekti budu oslobođen“, navodi se na sajtu.

Podsjetimo, Međuvladina radna grupa je utvrdila da je manastir prekršio uslove ugovora o korišćenju državne imovine, mada detalji nisu navedeni.

Ovim povodom oglasila se portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, upitavši da li Vašington to vidi.

- Da li je Stejt department u toku? Obično odgovarajuće odeljenje američko Ministarstva živo reaguje na činjenice o vjerskim progonima. Ovog puta neće im proći da ‘ne vide’ progon Ukrajinske pravoslavne crkve, napisala je ona na Telegramu.

Od sredine novembra 2022. godine Služba bezbjednosti Ukrajine vrši pretrese u crkvama UPC i eparhijama širom zemlje. Nekoliko arhijereja optuženo je za veleizdaju, subverzivne djelatnosti i „širenje propagandnih teza među parohijanima“.

Zelenski je 1. decembra 2022. godine stavio na snagu odluku Savjeta za nacionalnu bezbuednost i odbranu Ukrajine, čiji je cilj, u suštini, zabrana UPC. Ukazom je, konkretno, naloženo da se parlamentu podnese predlog zakona o zabrani vjerskih organizacija „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“ i da se obezbijedi da se Povelja UPC ispita na prisustvo crkveno-kanonske veze sa moskovskom patrijaršijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 10:55