Ilustracija / - Архива
04/12/2022 u 09:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NASA: Rusija požnjela ukrajinsko žito vrijedno milijardu dolara

Ukupno je na ukrajinskoj teritoriji ove godine požnjeto 26,6 miliona tona pšenice, što je značajno više od prošlogodišnjih predviđanja, procjenjuju naučnici uključeni u istraživački projekat

Rusija je ove godine na ukrajinskim poljima požnjela žito u vrijednosti od otprilike jedne milijarde dolara, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Oko 5,8 milijuna tona pšenice je požnjeto na poljima u područjima „koje nisu pod ukrajinskom kontrolom“, objavio je NASA Harvest, program agencije za prehrambenu bezbjednost i poljoprivredu, a prenijela njemačka agencija dpa.

NASA Harvest je u saradnji s nekoliko partnerskih ustanova radi istraživanja koristio satelitske podatke i modeliranje.

Ukupno je na ukrajinskoj teritoriji ove godine požnjeto 26,6 miliona tona pšenice, što je značajno više od prošlogodišnjih predviđanja, procjenjuju naučnici uključeni u istraživački projekat.

Iako je to manje od prošlogodišnje rekordne žetve od 33 miliona tona, količina je i dalje blizu petogodišnjeg prosjeka od 27,9 miliona tona.

Ukrajina nije imala pristup na 22 posto žita u istočnom dijelu zemlje zbog ruske invazije u toku.

Ukupno je 88 posto prošlogodišnjih zimskih usjeva požnjeto u područjima koje nisu pod ukrajinskom kontrolom, prema NASA. Žito koje nije požnjeto, uglavnom se nalazi na poljima u blizini granice sukoba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:33