Markon i Šolc / - FOTO: RADIO KIM
15/03/2024 u 20:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka, Francuska i Poljska najavile veću vojnu pomoć Ukrajini

Njemačka, Francuska i Poljska saopštile su da će nabaviti više oružja za Kijev i pojačati proizvodnju vojne opreme, obećavajući da se Ukrajina može osloniti na tri evropske sile dok pokušava da prevaziđe nedostatak vojnih resursa u odbrani od ruske vojne agresije.

To su poručili njemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsjednik Emanuel Makron i poljski premijer Donald Tusk na samitu takozvanog "Vajmarskog trougla" tri zemlje.

Sastanak je održan u trenutku kada Rusija glasa na izborima koji će sasvim sigurno produžiti vladavinu predsjednika Vladimira Putina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šolc je rekao da je sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u srijedu razgovarao o tome kakva je podrška Ukrajini sada potrebna.

Borelj: Ishod rata u Ukrajini biće odlučen do ljeta

On je nakon sastanka kazao da danas obnavljaju signal podrške Kijevu.

- Ali kristalno jasan signal ide i Moskvi – ruski predsjednik treba da zna da nećemo posustati u našoj podršci Ukrajini - dodao je Šolc.

Njemački lider je kazao da će biti formirana nova "koalicija za raketnu artiljeriju velikog dometa", ali nije naveo detalje.

Makron je potvrdio podršku Francuske planu koji je pokrenula Češka za kupovinu municije i granata izvan Evropske unije, ali takođe bez detalja.

- Ovo je ozbiljan trenutak - rekao je Makron.

Prema njegovim riječima, “sviće nova era, a mi ćemo biti tamo”.

- I činjenica da smo nas troje ujedinjeni, odlučni u pogledu Ukrajine i odlučni da nikada ne dozvolimo Rusiji da pobijedi i da podržimo Ukrajinca ljudi do kraja, snaga je za nas, naše narode, našu sigurnost i našu Evropu - kazao je Makron.

Kijevske snage se nadaju većoj vojnoj pomoći od zapadnih partnera Ukrajine, dok se bore protiv veće i bolje opremljene ruske vojske, koja snažno pritiska na nekoliko djelova fronta u Ukrajini.

Planovi Evropske unije da proizvede milion artiljerijskih metaka za Ukrajinu su podbacili, dok pomoć Ukrajini u Sjedinjenim Američkim Državama kasni zbog tamošnjih političkih razlika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:44