Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
04/03/2024 u 21:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Navodi o napadu su dio ruske propagande

Njemačka vlada saopštila je danas da presretnuti razgovor visokih njemačkih vojnih oficira o potencijalnom napadu na Krimski most ne ukazuje na pripreme Berlina za rat protiv Rusije.

- Jasno je da su navodi da razgovor dokazuje da se Njemačka sprema za rat protiv Rusije dio ruske apsurdne i odvratne propagande- rekao je portparol njemačke vlade Volfgang Behner na konferenciji za medije, prenio je Tass.

Kao što smo često ranije vidjeli, to je definitivno pokušaj da se napravi razdor u Njemačkoj i u Evropi, dodao je Behner.

U audio snimku razgovora visokih njemačkih oficira govorilo se o mogućnosti da se raketama „Taurus“ pogodi i uništi Krimski most i o taktičkim detaljima u pripremu takvog napada.

Ministarstvo odbrane Njemačke potvrdilo je 2. marta da je presretnut razgovor visokih njemačkih oficira, nakon čega je kancelar Olaf Šolc naložio brzu istragu, a danas je ponovo odbacio mogućnost da u Ukrajinu budu poslate rakete „Taurus“.

- Sistem naoružanja veoma dugog dometa ne može se isporučiti bez razmatranja na kojin način bi to bilo korišćeno. A ako želite kontrolu i ako je ona moguća samo uz učešće njemačkih vojnih stručnjaka, te isporuke su potpuno isključene - poručio je Šolc.

Medvedev tvrdi da se Njemačka sprema za rat sa Rusijom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:44