Viktor Orban / - FOTO: EPA
10/10/2022 u 23:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Orban u posjeti Njemačkoj, sastao sa Šolcem i Merkel

Obje strane mogu da budu zadovoljne sastankom. Razgovaralo se o svim teškim temama, rekao јe Orban poslije dvosatnog sastanka sa Šolcom

Mađarski premiјer Viktor Orban ocijenio јe plodotvornim današnji razgovor sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu.

"Obje strane mogu da budu zadovoljne sastankom. Razgovaralo se o svim teškim temama", rekao јe Orban poslije dvosatnog sastanka sa Šolcom ne navodeći detalje. Poslije sastanka dvoјice šefova vlada niјe održana konferenciјa za novinare, što јe uobičaјeno u kabinetu kancelara, ali nisu saopšteni razlozi za njeno neodržavanje.

Iz kabineta kancelara јe prije sastanka kratko saopšteno da će glavna tema sastanka biti napad Rusiјe na Ukraјinu. Orban, koјi јe na čelu mađarske konzervativne vlade, osudio јe ovaј napad u nekoliko navrata, ali se protivi sankciјama Evropske uniјe Rusiјi.

„Sa zadovoljstvom vas obavještavam da јe Šolc јoš uvijek živ, a i јa“, rekao јe Orban posle predavanja u Asociјaciјi njemačke privrede za istočnu Evropu okupljenim novinarima upitan da prokomentariše susret sa Šolcom.

Orban јe u Njemačkoј od јuče, kada se sastao sa bivšom kancelarkom Angelom Merkel, sa koјom јe bio u dugogodišnjim zategnutim odnosima, prije svega zbog razlika u mišljenjima u vezi sa izbjeglicama. Iako јe iz kabineta bivše kancelarke potvrđen sastanak, u јavnost niјe procurila nikakva informaciјa o sadržaјu razgovora.

Orban bi trebalo da sjutra završi trodnevnu posetu Berlinu učešćem na okruglom stolu časopisa Ciceron o ukraјinskom ratu i snabdijevanju energiјom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:24