/ foto: ž.b. /ilustracija
29/09/2023 u 06:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Operacijom "Ahil" obuhvaćeno 10.000 osoba: Kotorski klanovi aktivni i u Austriji

Inspektor Kristijan H. posebno je pred porotom u procesu za drogu ukazao na optuženog Darija D. za koga se navodi da je iz Srbije

Počelo je suđenje u Austriji optuženoj grupi povezanoj sa kotorskim klanovima, a u okviru operacije "Ahil", kojom je obuhvaćeno 10.000 osoba. Neki od optuženih su povezani ili pripadaju "škaljarskom" i "kavačkom" klanu. Inspektor austrijske policije Kristijan H. kako prenosi bečki "Standard", istakao je da je u pitanju ozbiljan organizovani kriminal.

Inspektor Kristijan H. posebno je pred porotom u procesu za drogu ukazao na optuženog Darija D. za koga se navodi da je iz Srbije. 

- Grupa je isporučivala veoma velike količine narkotika i uvijek je imala nešto na lageru- objašnjava istražitelj. 

On je dio grupe "Ahil", iz Savezne kriminalističke policije, i sudu je objasnio zašto je optuženi za šverc bio toliko uspješan u poslovanju sa drogom od kraja 2019. godine do početka 2020.godine, piše bečki list "Standard". 

U 20 tačaka optužnice javnog tužioca, tereti se 35-godišnji Srbin da je u većem obimu uvozio kokain, heroin i marihuanu, a u 133 slučaja je obezbijedio njihovu distribuciju u Austriji.

Njemu, iz ugla tužilaštva, kaoo vodećem šefu mafijaške organizacije u Austriji, osuđenom za dvostruko ubistvo u Srbiji, sada prijeti doživotni zatvor.

Drugog dana suđenja u Okružnom sudu za krivična pitanja u Beču, policajac H. pričao je malo o pozadini slučaja.

- Kotor je lijep lučki grad u Crnoj Gori-  naveo je policajac, ali je upozorio da je taj grad postao dom za mafijaške klanove. 

U gradu postoje dva zavađena klana, nazvana "škaljarski" i "kavački". Obje kriminalne organizacije su aktivne u trgovini drogom širom Evrope i nijesu škrte u svojim metodama - vidjeli smo na desetine ubistava, uključujući napad na jednog od rivala pred poznatim restoranom u Beču  u decembru 2018. godine. Navodi se da su dva klana skoro deceniju u sukobu. 

Prije dvije godine u Austriji je otvorena "najveća kriminalistička istraga ikad" - Operacija "Ahil".

Savezna kriminalistička policija (BKA) u sklopu te operacije preduzela je istražne radnje protiv 10.000 osoba, koje navodno pripadaju mafijaškim organizacijama uCrnoj Gori i Srbiji. 

U saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) otkriveni su razgovori i prepiske na kriptovanim mobilnim telefonima. Između ostalog, govori se o trgovini drogom, mučenju i naručenim ubistvima.

Vodeći istražitelj za droge u Saveznoj kriminalističkoj policiji orije dvije godine izjavio je da se radi o lomovima kostiju, mučenjima, zlostavljanju, ubistvima i egzekucijama, uključujući uklanjanje udova.

"Ovo se događa u središtu Evrope. Neću isključiti da se to takođe događalo i u Beču", naveo je poicajac.

Na ovom predmetu u Austriji radi oko 15 istražitelja Savezne kriminalističke policije, kao i desetine istražitelja iz pokrajinskih policij, prenosi RTCG portal.

Oni su vrednovali čet prepiske, fotografije i video snimke više od 10.000 lica i oko 50 mafijaških grupa koji imaju veze sa Austrijom.     

Fokus je prvenstveno bio na srpskim i crnogorskim klanovima, prenijela je austrijska državna televizija ORF.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2023 07:39