Ilustracija / Unsplash
05/04/2023 u 12:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poljski ministar poljoprivrede podnio ostavku, ogorčen cijenama ukrajinskih žitarica

Zahtijevamo upotrebu svih regulatornih instrumenata – kvota, tarifa – koji će ograničiti ili blokirati uvoz ukrajinskog žita u Poljsku, rekao je premijer Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare prošle nedjelje

Poljski ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik podnosi ostavku zbog ukrajinskih cijena žitarica, piše Rojters. Poljska želi da Evropska unija iskoristi sva raspoloživa sredstva da ograniči ulazak ukrajinskog žita na tržište Unije, s obzirom na to da poljoprivrednici rastu nezadovoljni padom cijena i prodaje.

„Zahtijevamo upotrebu svih regulatornih instrumenata – kvota, tarifa – koji će ograničiti ili blokirati uvoz ukrajinskog žita u Poljsku“, rekao je premijer Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare prošle nedjelje.

Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika žitarica u svijetu, ali ruska invazija je omela njen izvoz preko crnomorskih luka. Prošlog ljeta je uz posredovanje UN i Turske postignut dogovor o koridoru za obezbjeđenje snabdijevanja zemalja Bliskog istoka i Afrike, koje su glavni kupci. 

Dio ukrajinskih pošiljki je u međuvremenu preusmjeren preko Poljske i Rumunije, a neke su tu završile svoj put. Pošto su jeftiniji od usjeva ovdašnjih farmera, vrše pritisak na cijene i njihovu prodaju. 

„Poljska će tražiti od Evropske komisije da primjeni zaštitnu klauzulu na uvoz žitarica iz Ukrajine u Poljsku“, rekao je Kovalčik prošle srijede poslije sastanka sa predstavnicima poljoprivrednika, dodajući da će Poljska pozvati Slovačku, Rumuniju, Mađarsku i Bugarsku da preduzmu slične korake.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 05:42