/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
05/10/2023 u 14:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poslanica njemačkog Bundestaga: Dok njemačka privreda posrće, ruska ekonomija dobija na zamahu

Dodaje i da je apsurdno to što Njemačka uvozi rusku naftu indirektno preko trećih zemalja i to po znatno višim cijenama

Poslanica Ljevice u njemačkom Bundestagu Žaklin Nastić tvrdi da se najveći apsurd sankcija prema Rusiji ogleda u činjinici njemačka privreda zbog njih posrće dok ruska ekonomija dobija na zamahu.

- Srbija je jedina zemlja u Evropi koja se nije pridružila besmislenim ekonomskim sankcijama protiv primarnog energetskog snabdjevača Evrope. Nasuprot tome, u Njemačkoj, mi iz prve ruke doživljavamo posljedice ove apsurdne politike, politike koju prvenstveno vode slijepi aktivisti Zelenih u vladi. Dok naša privreda posrće, ugrožavajući bezbroj radnih mjesta — kako nedvosmisleno predviđaju vodeći instituti — ruska ekonomija dobija na zamahu- rekla je Nastić za ADRIU.

Dodaje i da je apsurdno to što Njemačka uvozi rusku naftu indirektno preko trećih zemalja i to po znatno višim cijenama.

- Troškovi grijanja u Njemačkoj vrtoglavo rastu, što mnoge građane navodi da sa uznemirenošću gledaju na približavanje zimskih mjeseci — i sve to u jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu! Predsjednik Srbije je donio ispravnu odluku da svoje stanovništvo poštedi posljedica takve politike. Osim toga, i ispravno je i ključno oduprijeti se spoljnom političkom pritisku i traženom povlačenju iz Rusije i Kine- istakla je ona.

Sa druge strane Crna Gora je jedna od onih država koje su među prvima uvele sankcije Rusiji, ali i zamrznula imovinu ruskim državljanima i to bez odluke suda.

Zbog toga su pred Ustavnim sudom dvije inicijative kojim se traži ocjena ustavnosti Vladinih odluka. Ustavni sud već više od godinu nije razmatrao te inicijative.

Odluka o uvođenju sankcija skupo je koštala Crnu Goru, jer smo samo tokom ove sezone ostali bez desetina miliona eura od nekada tradicionalno najbrojnijih turista – Rusa. Prema posljednjim podacima broj gostiju iz Rusije je na rekordno najmanjem nivou, a većina je za ljetovanje birala zemlje poput Španije, Turske i Egipta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:15