Karles Pudždemon / - EPA
30/07/2023 u 08:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pudždemon: Nema formiranja španske vlade bez rješavanja sukoba sa Katalonijom

Pudždemon, koji je u egzilu u Belgiji od jeseni 2017. godine, objavio je na Tviteru da sedam glasova stranke Zajedno za Kataloniju neće biti uslovljeni poboljšanjem njegove lične situacije

Bivši katalonski premijer Karles Pudždemon, čija separatistička partija Zajedno za Kataloniju (JkCAT) zavisi od formiranja vlade u Španiji, izjavio je da će njegova stranka glasati za aktuelnog španskog premijera Pedra Sančeza samo ako postoji dogovor o rješavanju problema „sukob između Katalonije i Španije“.

Pudždemon, koji je u egzilu u Belgiji od jeseni 2017. godine, objavio je na Tviteru da sedam glasova stranke Zajedno za Kataloniju neće biti uslovljeni poboljšanjem njegove lične situacije. Kancelarija državnog tužioca Španije traži njegovo izručenje kako bi mu se sudilo u Madridu zbog organizovanja zabranjenog referenduma o Kataloniji prije šest godina.

Desni blok partija dobio je 172, a lijevi blok na čelu sa Sančezom 171 poslanika na parlamentarnim izborima održanim prije nedjelju dana. Za formiranje vlade potrebno je 176 predstavnika u parlamentu od 350 mjesta, što nijedan blok ne može da dosegne. Većinu može donijeti sedam predstavnika stranke Zajedno za Kataloniju.

„Ko misli da će pritisak ili direktna politička ucjena dobiti neku taktičku prednost griješi“, napisao je Pudždemon. Ali neophodno je pregovarati o uslovima pod kojima se mora riješiti sukob između Katalonije i Španije“, dodao je on.

Iako nije jasno rekao u saopštenju, Pudždemon i stranka Zajedno za Kataloniju traže dogovoreni referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku zemlje. Ta stranka je prošle nedjelje kao uslov navela i "amnestiju" za osuđene i optužene članove bivše katalonske vlade.

Sančezova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) saopštila je da je spremna da razgovara sa strankom Zajedno za Kataloniju, ali samo "u okviru španskog ustava". PSOE i španski Ustavni sud su još ranije izjavili da takav referendum nije u skladu sa ustavom.

Bez podrške Pudždemontove stranke, Sančez ne može da dobije novi četvorogodišnji mandat. Čak ni desni blok ne može da formira vladu bez njegove podrške, ali Pudždemon nije imao namjeru da podrži špansku desnicu, koja se oštro protivi referendumu i traži njegovo izručenje od Belgije.

Sljedećeg mjeseca, Narodna partija desnog centra, koja je pojedinačno osvojila najviše glasova, pokušaće da dobije dovoljno glasova u parlamentu za formiranje vlade. Ako ne uspije, PSOE će pokušati. Ukoliko Španija ne dobije novu vladu do oktobra, na nove izbore će izaći više od 37 miliona birača.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:12