/ - UNSPLASH, RADIUJACIJA, NUKLEARNA ELEKTRANA
17/03/2024 u 18:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusi grade nuklearke u Turskoj: Strujom snabdijeva oko 12 miliona potrošača

Rusi grade prvu nuklearku u Turskoj, a po svemu sudeći gradiće i drugu. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Nkemačka se često spominje kao negativan primjer.

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, u aprilu 2023. slavio je pokretanje prvog o četiri planirana reaktora u prvoj nuklearnoj elektrani u Turskoj riječima: „Turska sada ulazi u ligu zemalja koje imaju nuklearnu moć" - prenosi N1.rs.

Radovi na izgradnji nuklearke Akuju u južnoturskom gradu Mersinu još uvjek traju. Prema zvaničnim podacima, kada bude gotova, trebalo bi da pokriva oko 10 posto energetskih potreba zemlje i strujom snabdijeva oko 12 miliona potrošača. Za izgradnju je već uloženo oko 20 milijardi dolara, prenosi DW.

Prvobitno je 100 odsto pripadala ruskoj državnoj korporaciji Rosatom. Ugovorom je zacrtano da će većinski vlasnik elektrane i ubuduće biti Rusija: „Udio ruskih kompanija i institucija nikada ne smije biti manji od 51 posto“.

Iako je bilo najavljeno da će preostalih 49 posto deonica biti prodato turskim investitorima, to se do sada nije dogodilo.

U upravnom odboru kompanije „Akkuyu Nükleer A.S.“ nema turskih državljana. Jedini je bio Džuned Zapsu. On je u međuvremenu dao otkaz, jer „nije ispunjen njegov zahtjev za pristup fizičkim sastancima, kao i informacijama i dokumentima koji se odnose na pitanja od javnog interesa.“

Turska već nekoliko godina planira izgradnju druge nuklearke u gradu Sinopu na obali Crnog mora – direktno preko puta Rusije. O izgradnji je pregovarala s SAD, Japanom, Južnom Korejom i Rusijom. Čini se da će i ova nuklerka biti u vlasništvu Rusije.

- Predsjednik Erdogan je jasno izrazio da je Turska donela političku odluku da nas angažuje za izgradnju nove nuklearne elektrane - rekao je Aleksej Lihačev, generalni direktor Rosatoma početkom marta u Državnoj Dumi. Turska strana do sada nije odgovorila na ove izjave.

Na sastanku s Putinom u Sočiju u septembru 2023. Erdogan je pohvalio Akuju i signalizovao želju za produbljivanje saradnje riječima: „Vjerujem da ćemo moći da napravimo korak i u vezi s elektranom u Sinopu.“

Prema navodima posmatrača, ovakav korak će produbiti energetsku zavisnost Turske od Rusije i dodatno opteretiti već teške odnose sa Zapadom.

Penzionisani turski ambasador Mithat Rende smatra da Rusija ulaganjem u turske nuklearke želi da naruši solidarnost unutar NATO. Energetski stručnjak Ali Arif Aktirk takođe ističe strateški značaj nuklearke za Rusiju.

- Ruski cilj nije samo ulaganje u nuklearnu energiju, već i ulaganje u jednu NATO državu - rekao je Aktirk.

Odlučujuća je lokacija oba postrojenja. Akuju je sagrađen na obali Sredozemnog mora, dok bi postrojenje u Sinopu trebalo biti izgrađeno na najsjevernijoj tački zemlje, na obali Crnog mora. Stručnjaci upozoravaju na rizike da se na obali ova dva strateški važna mora izgrade nuklearke pod ruskom kontrolom.

Aktirk strahuje da bi Rusija u budućnosti čak mogla spriječiti ratne brodove da pristanu u ovim lučkim gradovima putem svojih zakonskih privilegija.

Zavisnost od Rusije raste

Dok zapadne zemlje trenutno rade na smanjenju zavisnosti od ruske energije i diverzifikaciji, Turska i dalje ostaje uz Rusiju.

Od početka rata u Ukrajini, Turska je postala jedan od najvažnijih uvoznika ruske energije – zbog toga ima popust i do 30 posto. Prema analizi Rojtersa, turske vlasti i kompanije su povećale uvoz ruske nafte i time u 2023. uštedele oko dvije milijarde dolara.

Oko 40 posto uvezenog prirodnog gasa u Tursku dolazi iz Rusije, kao i čak oko četvrtina ukupne energije.

Prema trenutnim podacima Regulatorne agencije za energetsko tržište (EPDK), zavisnost Turske od Rusije u pogledu sirove nafte i naftnih proizvoda sada iznosi 68 posto. Ovaj udio je krajem 2022. bio oko 41 posto.

Diplomata Rende kaže da bi izgradnja druge elektrane od strane Rusije produbila zavisnost Turske.

- Ono što nam treba je uravnotežena energetska politika. Po mom mišljenju, nije pametno dugoročno se toliko oslanjati na jednu zemlju, bez obzira o kojoj se zemlji radi -  kaže Rende. On navodi primjer Njemačke: „Nemačka teška industrija ima velikih problema otkako je počeo rat u Ukrajini.“

To potvrđuje i energetski stručnjak Nedžat Pamir: -

"Turska ide pogrešnim putem u pogledu snabdijevanja energijom. Trebalo bi promovisati obnovljive izvore energije i sprovoditi politiku povećanja energetske efikasnosti. Umjesto toga, govore o izgradnji dodatnih nuklearki. To je pogrešno – jednostavno pogrešno.“

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:46