Француска застава / - WIKIPEDIA
19/06/2022 u 19:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија протјерује француског дипломату

Случај са дипломатом долази неколико дана послије посјете француског предсједника Емануела Макрона Кијеву, додао је француски радио

Савјетник за културу у француској амбасади у Русији замољен је да напусти ту земљу, пренио је француски радио Франс енфо, позивајући се на дипломатске изворе који су навели да та одлука значи да је Француска сада за Русију у "табору непријатељских земаља".

Француски амбасадор у Русији Пјер Леви позван је у Министарство спољних послова Русије гдје му је саопштено да се његовом савјетнику за културу неће обновити акредитација и да дипломата мора да напусти руску територију прије 17. јула.

Руске власти француског дипломату Фабриса Русоа оптужују да је успоставио скривене шеме финансирања за један независни информативни сајт који је сада забрањен у земљи, као и за удружење Меморијал, које је недавно распустило руско правосуђе.

Меморијал, који је дуго документовао злочине из доба стаљинизма и бранио људска права у Русији, сада је забрањен у тој земљи.

Позивајући се на добро упућене изворе, радио Франс енфо је пренио да је Француска заиста учествовала у финансирању Меморијала, али на потпуно легалан и транспарентан начин.

Случај са дипломатом долази неколико дана послије посјете француског предсједника Емануела Макрона Кијеву, додао је француски радио.

Франс енфо је подсјетио да је крајем маја Москва најавила протјеривање 34 француских дипломата као одговор на француско протјеривање 41 Руса у априлу због руске инвазије на Украјину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:52