Palestina, zastava / - FOTO: UNSPLASH - LATRACH MED JAMIL JAMILLATRACH
02/04/2024 u 11:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sančez: Španija će priznati Palestinu prije početka ljeta

Španska vlada planira da prizna Palestinu kao nezavisnu državu prije početka ljeta, saopštio je premijer Pedro Sančez.

On je prethodnog mjeseca najavio da će Palestina biti priznata tokom mandata trenutne vlade Španije, ali je rok pomjeren da se potencijalno poklopi sa evropskim izborima zakazanim za 9 jun, prenosi Pais.

Sančez je ipak napomenuo da vlada mora da “obrati pažnju na odluke koje će biti  u Briselu i SAD, a posebno uzevši u obzir predsjedničke izbore u toj zemlji u novembru, prenosi Nova.rs.

(UŽIVO) SZO: El Šifa više ne može da funkcioniše kao bolnica

Španski premijer je u ponedeljak započeo turu po Bliskom istoku i sinoć je stigao u Jordan, dok ga očekuju i posjete Kataru i Saudijskoj Arabiji, u pokušaju da utiče na ključne aktere u regionu da postignu održivo rešenje za rat u Gazi.

Na zvaničnoj veb stranici španske vlade navedeno je da Španija cilja na priznanje dvije države od strane međunarodne zajednice i premijer će se u Saudijskoj Arabiji, tokom sastanka sa prestolonaslednikom Mohamadom bin Salmanom, takođe zalagati da arapske države koje do sada to nisu učinile, priznaju Izrael.

Kako piše španski list, ova zemlja je nedavno nastojala da postigne dogovor sa drugim evropskim državama o priznavanju nezavisne palestinske države.

Lideri Španije, Slovenije, Irske i Malte odobrili su zajedničku deklaraciju u kojoj su pokazali spremnost da to učine “kada (taj potez) može da da pozitivan doprinos i kada su okolnosti odgovarajuće“, dok se Madrid nada da će se ostale zemlje bloka pridružiti naknadno.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:55