Peter Sijarto / - PORTAL DAN
21/04/2024 u 18:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sijarto: Aktivnosti Evrope i SAD jednake pripremama za svetski rat

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ocijenio je danas da su aktivnosti Evrope i NATO-a jednake pripremama za svjetski rat.

Sijarto je rekao da lideri Evrope i NATO „pate od ratne psihoze i osjećaju se kao da su u ratu sa Rusijom“, dok mađarska vlast „ne smatra da su dešavanja u Ukrajini njen rat“, prenosi MIT.

Mađarska vlast želi da se rat završi što prije, naveo je Sijarto, i ocijenio da su najveće šanse da se to desi ako na izborima za Evropski parlament i za američkog predsjednik pobjede kandidati koji su za mir.

Sijarto je kazao da je NATO, od ranijeg stava da nije učesnik u ratu između Rusije i Ukrajine, došao do toga da „su neke zemlje članice to počele da mijenjaju i guraju NATO u koordinatorsku ulogu u snabdijevanju Ukrajine oružjem i vojnim obučavanjem“.
U takvih operacijama, upozorio je Sijarto, Mađarska neće učestvovati.

- Nezgodno je takmičiti se sa najvećom vojnom supersilom na svijetu i snabdijevanje oružja će samo prolongirati rat. Nijeda strana ne može da pobijedi u ovom ratu, on može biti završen samo pregovorima- ocijenio je Sijarto

- Kao ozbiljni donosioci odluka, naš glavni zadatak je da sačuvamo sigurnost Mađara, a to znači ostajanje izvan rata - dodao je Sijarto.

(VIDEO) Siјarto za "Dan": U EU su јavno svi za, a taјno јe većina protiv proširenja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:46