Peter Sijarto / Shutterstock
12/12/2023 u 18:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sijarto: Mađarska spriječila donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa Ukrajinom

Uprkos početnim namjerama i pritiscima većine država članica, Savjet je samo uvažio procjenu Evropske komisije, ostavljajući konačnu odluku za predstojeći samit EU, rekao je Sijarto

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je nakon sastanka Savjeta ministara Evropske unije da je Budimpšeta uspjela da spriječi donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Uprkos početnim namjerama i pritiscima većine država članica, Savjet je samo uvažio procjenu Evropske komisije, ostavljajući konačnu odluku za predstojeći samit EU, rekao je Sijarto, objavio je na društvenoj mreži Iks portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

Sijarto je istakao oprezan stav Mađarske prema pridruživanju Ukrajine EU, kritikujući nedostatak spremnosti Evropske komisije za proces od obostrane koristi, naveo je Kovač.

Dodao je da je Sijarto na sastanku spomenuo i ulogu Mađarske u odbacivanju predloga protiv Srbije i Republike Srpske, kao i u sprečavanju usvajanje mjera koje bi otežale pregovarački proces Sjeverne Makedonije.

Povodom toga, Sijarto je ponovio važnost unapređenja pregovora sa Zapadnim Balkanom i podržao integracije Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, napisao je Kovač.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:45