/ - EPA
07/10/2023 u 15:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slovačka obustavlja slanje vojne pomoći Ukrajini

Odluka o ovom pitanju treba da odražava ishod nedavnih parlamentarnih izbora i da prati ishod pregovora o formiranju vlade koji se vode ovih dana

Tehnička vlada u Slovačkoj saopštila je da obustavlja slanje dalje vojne pomoći Ukrajini, jer političke stranke koje se protive takvoj podršci vode pregovore o formiranju koalicije nakon izbora održanih prošlog vikenda.

„Odlazeća tehnička vlada u Slovačkoj neće više slati nikakav vojni materijal Ukrajini“, saopštio je portparol vlade, prenosi Politiko.

On je objasnio da odluka o ovom pitanju treba da odražava ishod nedavnih parlamentarnih izbora i da prati ishod pregovora o formiranju vlade koji se vode ovih dana.

Slovačka je razmatrala slanje novog paketa pomoći Kijevu u trenutku kada je ljevičarsko-populistička partija Smer Roberta Fica pobijedila na parlamentarnim izborima prošle subote, nakon izbornog obećanja da će prestati da šalje oružje Ukrajini i blokirati potencijalno članstvo Kijeva u NATO-u, kao  i da će se suprotstaviti sankcijama Rusiji.

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova dala je u ponedjeljak mandat Ficu da pokuša da formira koalicionu vladu i za to ima rok do 16. oktobra.

Fico je bio primoran da podnese ostavku na mjesto premijera 2018. godine nakon masovnih protesta i krize u zemlji zbog ubistva istraživačkog novinara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:00