Olaf Šolc / - EPA-EFE
05/02/2024 u 23:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc Netahjahuu: Formula o dvije države je jedino trajno rješenje

Vlada Izraela odbija da diskutuje o "dvodržavnom rješenju", što iritira međunarodnu zajednicu i Netanjahu je više puta izrazio svoje protivljenje "palestinskom suverenitetu"

Njemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom da je primjena formule o dvije države uslov za trajni mir na Bliskom istoku.

- Samo rješenje o dvije države na osnovu pregovora će otvoriti izglede za trajno rješenje bliskoistočnog sukoba. To mora da se odnosi i na Gazu i Zapadnu obalu - rekao je njemački kancelar i pozvao na centralnu ulogu "reformisane Palestinske uprave", navedeno je saopštenju za štampu njegovog kabineta.

Vlada Izraela odbija da diskutuje o "dvodržavnom rješenju", što iritira međunarodnu zajednicu i Netanjahu je više puta izrazio svoje protivljenje "palestinskom suverenitetu".

Zapadne diplomate pokušavaju da promovišu rješenje koje će omogućiti Izraelcima i Palestincima da žive u dvije odvojene i suverene države, a izgledi da se to desi su smanjeni zbog rata u Gazi.

Njemačka je kao i SAD odlučno podržala Izrael poslije napada palestinskih ekstremista 7. oktobra na izraelsku teritoriju i početka izraelskog rata u Pojasu Gaze.

U razgovoru je Šolc takođe istakao "hitnu potrebu da se značajno poboljša pristup i isporuka humanitarne pomoći" stanovnicima Pojas Gaze, označivši situaciju "vrlo zabrinjavajućom".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:33