Olaf Šolc / - EPA-EFE
17/09/2023 u 23:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc: Njemačka nije "bolesnik Evrope"

Negirajući da je Njemačka u krizi, Šolc je ipak priznao da zemlja "doživljava slab rast"

Njemačka ekonomija slabi, ali ne zaslužuje nadimak "bolesnik Evrope", ocijenio je kancelar Olaf Šolc.

Britanski "Ekonomist" je u članku naslovljenom "Da li je Njemačka ponovo bolesnik Evrope?" iz prošlog mjeseca kritikovao spor ekonomski rast i birokratski konzervativizam Njemačke, ujedno pozvavši na hitne reforme i povećanje ulaganja u privredu i infrastrukturu.

"U tekstu se u suštini preporučuje preuzimanje 100 do 200 milijardi eura dodatnog duga svake godine. Ali ja kažem: Ne! Ulaženje u beskrajne dugove ne rješava naše probleme, ali stvara nove", naglasio je on, komentarišući ovaj članak u intervjuu za "Velt am Zontag".

Negirajući da je Njemačka u krizi, Šolc je ipak priznao da zemlja "doživljava slab rast."

Šolc je istakao da Berlin čini sve što je u njegovoj moći da oživi nacionalnu ekonomiju, tako što se u velikoj mjeri oslanja na obnovljive izvore energije, istovremeno tvrdeći da vlasti čine sve što je potrebno kako bi se "džungla propisa raščistila."

Njemački Savezni zavod za statistiku izvijestio je prošlog mjeseca da je privreda zemlje stagnirala u drugom kvartalu 2023. nakon pada od 0,1% u prvom kvartalu.

Prema analitičkoj kompaniji "Statista", predviđa se da će se nemačka privreda smanjiti za 0,11% u 2023. nakon rasta od 1,78% u 2022. godini.

(RT Balkan)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:02