Olaf Šolc / - EPA-EFE
26/05/2024 u 18:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šolc protiv upotrebe zapadnog oružja za napad na Rusiju

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da se protivi upotrebi oružja koje su obezbijedili zapadni saveznici Ukrjaini za napad na Rusiju.

Šolc je rekao za ARD da trenutno ne vidi razlog za proširenje oblasti upotrebe zapadnog naoružanja u ratu u Ukrajini, prenijela je ukrajinska Pravda.

- Postoje jasna pravila za snabdijevanje njemačkim oružjem koja su dogovorena sa Ukrajinom i koja funkcionišu - istakao je Šolc u emisiji ‘‘Tagesšau‘‘ na njemačkom javnom servisu.

On je dodao da je to barem njegov stav. Cilj njegove politike prema Ukrajini je "da spriječi eskalaciju sukoba u veliki rat", dodao je Šolc, napominjući da je Njemačka do sada uslovljavala isporuku oružja Ukrajini time da se ono ne koristi na ruskoj teritoriji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je u petak saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

Stoltenberg: Ukrajincima treba dozvoliti upotrebu NATO oružja za mete unutar Rusije

- Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu - rekao je on u intervjuu za "Ekonomist".

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana meta bila politika koju vodi predsjednik SAD Džozef Bajden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jul 2024 09:11