Evropska komisija / - SHUTTERSTOCK
14/02/2024 u 20:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Španija i Irska od EU zatražile hitnu reviziju ugovora s Izraelom

Sančez i Varadkar zahtijevaju da se izvrši revizija sporazuma o pridruživanju između Izraela i EU koji je stupio na snagu 2000. godine

Premijeri Irske i Španije pozvali su lidere EU da poduzmu mjere zbog pogoršane situacije u Gazi, zahtijevajući hitnu procjenu pridržava li se Izrael obaveza vezanih za ljudska prava zapisanih u trgovinskom sporazumu s Evropskom unijom.

Pismo je poslano usred sve češćih međunarodnih poziva Izraelu da odustane od planova za vojni napad na grad Rafa.

- S obzirom na kritičnu situaciju u Rafi, Irska i Španija su upravo zatražile od Evropske komisije da hitno preispita ispunjava li Izrael svoje obveze poštivanja ljudskih prava u Gazi - napisao je Pedro Sančez, premijer Španije na mreži X.

Zajedničko pismo Sančeza i Lea Varadkara iz Irske šefici EK Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku bloka Žosepu Borrelju, objavljeno u srijedu, vrlo je neobičan potez, čak i za dvoje lidera koji su u biti najači zagovornici prava Palestinaca u Briselu.

- Duboko smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Izraelu i Gazi, posebno zbog uticaja koji ovat sukob ima na nedužne Palestince, posebno djecu i žene. Proširena izraelska vojna operacija u području Rafe predstavlja ozbiljnu i neposrednu prijetnju s kojom se međunarodna zajednica mora hitno da se suoči - piše u pismu.

U pismu na tri stranice, zahtijeva se revizija sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela koji je stupio na snagu 2000. godine i glavni je temelj za trgovinske veze.

- Tražimo da Komisija preduzme hitnu reviziju da se istraži da li Izrael ispunjava svoje obaveze, uključujući sporazum o pridruživanju EU i Izraela, koji poštivanje ljudskih prava i demokratskih načela čini bitnim elementom odnosa; a ako smatra da je u suprotnosti, da predlaže odgovarajuće mjere vijeću na razmatranje - stoji u pismu.

Varakdar je rekao irskom parlamentu u utorak da Benjamin Netanjahu nije slušao međunarodne lidere koji su tražili da ne pokreću ofanzivu na Rafa.

U pismu se navodi da se ne smije izgubiti iz vida  da je gotovo 28.000 Palestinaca ubijeno, a više od 67.000 je ranjeno, dok je raseljeno 1,9 miliona ljudi (85 posto stanovništva) unutar Gaze, kao i da pravo Izraela da se brani "može se ostvariti samo u skladu s međunarodnim pravom i mora biti u skladu s načelima razlikovanja, proporcionalnosti i opreza".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:08