Belgijski ovčari i zemljotres / - BELGIJSKI OVčARI, ZEMLJOTRES
17/02/2023 u 17:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spasiocima u Turskoj su pomagali psi: Proteo, Zigi i Atos su malinoe, a ovo su njihove karakteristike

Ovom snažnom i inteligentnom psu potrebno je puno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije. Upravo zato se najčešće i koriste kao potražni psi, i kada je riječ o traženju ljudi, kao i narkotika i eksploziva

Belgijski ovčari Proteo, Zigi i Atos spašavali su ljude u Turskoj i neumorno pomagali spasiocima u pronaleženju ljudi. Nažalost prvi nije preživio, ali su druga dvojica postala su veoma poznata i regionu.

Proteo, pas koji je pronašao dvije osobe ispod ruševina Turskoj, nastradao je u nedelju tražeći preživjele, saopštilo je meksičko Ministarstvo odbrane (Sedena).

Meksiko žali zbog psa: Proteo spasio dvije osobe i stradao pod ruševinama

- Pripadnici Vojske i Ratnog vazduhoplovstva Meksika duboko žale zbog gubitka našeg druga Protea. Ispunio si svoju misiju kao član meksičke delegacije u potrazi i spašavanjima u Turskoj. Hvala ti na tvom herojskom radu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Zigi je pas kojeg koriste pripadnici MUP-a Srbije, a Atos pomaže spasiocima iz Bosne i Hercegovine.

(VIDEO) Meksički tim se oprostio od svog psa: Zbogom veliki heroju

Obojica su spasili u Turskoj nekoliko ljudi.  Zigi je za nekoliko dana pronašao dvije žive osobe u ruševinama u Turskoj i tako im spasao živote. Samim tim, postao je zasluženo heroj u medijima u Srbiji.

Zigi je belgijski ovčar malinoa, star devet godina, obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru. U MUP-u navode da je prošao osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica.

image

pas Atos

- FOTO: GSS BIH

Belgijski ovčar Atos je locirao tri osobe ispod ruševina u Hataju.

Naime, bh. potražni pas Atos locirao je tri osobe pod ruševinama. Prva osoba koja je izvučena bila žena koja je prebačena u bolnicu.

Vrlo brzo, pripadnici GSS-a FBiH izvukli su i drugu osobu. Važnost belgijskog ovčara – malione u potraga obradio je portal Zadovoljna.hr, tokom teških dana nakon Petrinjskog zemljotresa, koji je ovaj grad poprilično razorio.

Karaktersitike belgijskog ovčara

 Važno je znati da ovi psi ne reagiraju dobro na grubost prilikom treniranja. Trener mora biti čvrst, pošten i uporan, ali nikada grub.

Belgijski ovčari vole učiti nove stvari, vola raditi i žele da udovolje vlasniku, tako da će napraviti sve što se od njih traži. Odlični su partneri za trčanje, planinarenje ili pak da trče uz vas dok vozite bicikl.

Eksplozija energije – tako se najbolje može opisati pasmina belgijski ovčar malinoa. To je samouvjerena, inteligentna, pametna i odana pasmina s izrazito jakim zaštitničkim instinktom koja traži svakodnevno treniranje i istrčavanje. Važno je naglasiti i da svako ko želi belgijskog ovčara malinoisa mora biti iskusan vlasnik pasa.

Ovom snažnom i inteligentnom psu potrebno je puno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije. Upravo zato se najčešće i koriste kao potražni psi, i kada je riječ o traženju ljudi, kao i narkotika i eksploziva, a ova pasmina čak je postala popularniji policijski i vojni pas od njemačkog ovčara.

To su prvi psi koji su se koristili za rad u belgijskoj policiji. Mnogi od njih obavljali su različite poslove tokom Prvog svjetskog rata, prenosili poruke te pomagali organizaciji Crvenog krsta.

Osim što su prelijepi, s kratkom dlakom boje lana i crnom “maskom” na licu, belgijske ovčare krasi i velika neustrašivost, ali i oprez pa će se prema nepoznatim ljudima držati rezervirano i trebaće im vremena da se zbliže sa neznancima.

Uz pravilan trening, belgijski ovčar vrlo je odan i sa članovima svoje porodice razviće čvrstu povezanost. Uživaju da provode vrijeme sa svojom obitelji te su odlični psi čuvari. No, treba još jednom naglasiti da ga je potrebno socijalizovati kako prema svojoj porodici ne bi postao previše zaštitnički nastrojen.

Pravilno i dovoljno socijalizirani belgijski ovčari dobro se slažu s djecom, posebno ako su odrasli zajedno. Međutim, čak i tada treba pripaziti na igru djece i psa jer zbog svoje historije znaju nekada štipati djecu i držati ih na okupu. To je zato jer im se probude instinkti te kako su nekada čuvali stado, sada znaju držati na okupu i čuvati djecu koja se igraju.

Iako belgijski ovčar može preživjeti vani u raznim vremenskim prilikama, ipak je najsretniji kada je unutra sa svojom porodicom uz pristup otvorenom prostoru. Zbog toga je idealan kućni ljubimac za kuću sa dvorištem. Živi između 12 i 14 godina te kao jedna od najzdravijih pasmina na svijetu ne pati od nekih većih zdravstvenih teškoća. Belgijskog ovčara povremeno mogu mučiti displazija lakta, panus, progresivna atrofija mrežnice, hemangiosarkom i mrena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. septembar 2023 21:59