/ FOTO: TWITTER (avaz.ba)
01/08/2022 u 12:37 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spektakularno otkriće blaga španske lađe potonule prije više od 350 godina

Amajlije i ogrlice ukrašene dragim kamenjem, zlatni lanci i novčići neprocjenjive vrijednosti konačno su poslije tri i po vijeka izvađeni sa dna mora

Španska lađa krcata blagom koja je potonula kod obale Bahama 1656. godine do sada je bila san arheologa širom svijeta, ali je najnovija ekspedicija uspjela pronađe djelić neprocjenjivog tovara.

Amajlije i ogrlice ukrašene dragim kamenjem, zlatni lanci i novčići neprocjenjive vrijednosti konačno su poslije tri i po vijeka izvađeni sa dna mora.

Lađa “Nuestra Señora de las Maravillas” je potonula oko 70 kilometara daleko od zapadne obale Bahama, ali je blago iz nje završilo rasuto kilometrima daleko od mjesta gdje je more progutalo, piše Avaz.

Organizacija “Allen Exploration”, u saradnji sa bahamskim i američkim arheolozima i roniocima, dobila je od vlade Bahama dozvolu da u naučne svrhe istraži olupinu i sve što pronađe biće izloženo u novom muzeju te ostrvske države.

Zlatni filigrantski lanac za brojnim motivima je jedan od otkrivenih predmeta koji ukazuju na to da je tovar bio namijenjen izuzetno bogatim aristokratama, a vrlo moguće i visokim slojevima plemstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:21