Застава Турске, илустрација / - Застава Турске, илустрација
31/03/2023 u 08:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska odobrila prijem Finske u NATO

Erdogan i dalje blokira prijem Švedske smatrajući da se ponaša pasivno prema, kako ih naziva kurdskim teroristima koje je Švedska prihvatila i traži njihovo izručenje za koje švedska valda nema poslednju riječ

Turski parlament sinoć je glasao za prijem Finske u NATO, posle deset mjeseci neizvesnosti.

Turska je poslednja članica Alijanse koja je dala „zeleno svjetlo“ finskom članstvu, a prethodno ga je odobrilo ostalih 29 zemalja.

U turskom parlamentu je glasalo 276 prisutnih poslanika, nijedan nije bio protiv.

Međutim Turska i dalje blokira kandidaturu Švedske, podnijetu prošle godine, u isto vrijeme kada i Finska.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan objavio je 17. marta da ukida veto na kandidaturu Finske kada je primio predsjednika te zemlje Saulija Ninista. Turski parlamentarni odbor za spoljne poslove odobrio je kandidaturu prošle nedjelje.

Sada ostaje Finskoj da podnese dokumente za ratifikaciju u Vašington gdje se čuva sporazum Alijanse.

Mađarski parlament takođe je u ponedjeljak odobrio prijem Finske u NATO ali takođe i dalje blokira prijem Švedske. Prethodno su ostalih 28 zemalja ratifikovale prijem obje nordijske zemlje.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za ulazak u NATO prošle godine posle početka ruske invazije u Ukrajine, a za njihov prijem potrebna je jednoglasna saglasnost svih 30 zemalja članica.

Erdogan i dalje blokira prijem Švedske smatrajući da se ponaša pasivno prema, kako ih naziva kurdskim teroristima koje je Švedska prihvatila i traži njihovo izručenje za koje švedska valda nema poslednju riječ.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je sinoć tursku ratifikaciju finske kandidature, ocijenjujući da će time „NATO porodica postati snažnija i sigurnija“.

Finski predsjednik zahvalio se svim članicama NATO na njihovoj „podršci“ za prijem zemlje, posle turskog odobrenja sinoć.

- Želim da zahvalim svima na njihovom povjerenju i podršci, istakao je u saopštenju šef države te nordijske zemlje Sauli Ninisto i izrazio nadu da će i Švedska biti primljena u Alijansu „što je prije moguće“.

Stokholm se i dalje nada da će dobiti odobrenje za prijem u Alijansu prije narednog samita NATO u julu Viljnusu, u Litvaniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:56