/ - илустрација
17/07/2023 u 10:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska povećala porez na gorivo 200 odsto

U turskom službenom glasniku objavljeni su novi posebni porezi na potrošnju za različite vrste goriva, uključujući benzin i dizel

Turska je u nedjelju povećala svoje poreze na gorivo gotovo 200 odsto, što je potez koji će pojačati inflatorne pritiske i dodatno opteretiti kućne budžete stanovništva.

U turskom službenom glasniku objavljeni su novi posebni porezi na potrošnju za različite vrste goriva, uključujući benzin i dizel.

Povećanje će pomoći u ispunjavanju finansijskih potreba koje proizlaze iz strahovitih zemljotresa u februaru i omogućiti Ministarstvu finansija da održi snažne novčane rezerve, prenosi Klix.ba.

Zemljotresi su uzrokovali više od 100 milijardi dolara štete, procjenjuje Vlada. Ali, takođe se očekuje da će ova odluka dovesti inflciju na višu putanju u kombinaciji s oslabljenom lirom.

Prema procjenama ekonomskih analitičara, očekuje se da će povećanje poreza na goriva, koja uključuju i benzin i dizel, povećati inflatorni pritisak.

Zemlju muči nevjerojatna inflacija, koja trenutno iznosi 38 odsto.

"Povećanja bi mogla značiti da bi inflacija do kraja godine porasla na oko 60 odsto", saopštio je asistent profesora ekonomije na Univerzitetu Koc u Istanbulu, Cem Cakmakli.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
TURSKAGORIVOPOREZI
29. april 2024 08:29