Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
18/03/2024 u 11:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Rumuniji počinje gradnja najveće NATO baze u Evropi

Postojeća NATO baza u Rumuniji uskoro bi mogla postati i najveća evropska vojna baza vojne alijanse uzevši u obzir činjenicu da su radovi na njenoj rekonstrukciji i proširenju već započeli.

Prema pisanju rumunskih medija, nova baza će biti osmišljena tako da će moći primiti deset hiljada vojnika iz različitih država članica.

- Baza će se prostirati na skoro tri hiljade hektara. Nalaziće se u blizini grada Konstance koji je ujedno i najveća rumunska luka na Crnom moru. Sada je na tom području aktivna baza ‘Mihail Kogalniceanu’ - navodi se.

U bazi će se nalaziti piste, hangari za avione i platforme za brojno naoružanje. Osim toga, bit će izgrađene kasarne, škola, medicinske ustanove i prodavnice.

Prema riječima rumunskog analitičara Dorina Popeskua, baza će predstavljati najvažniju infrastrukturu Sjevernoatlantske alijanse u regiji.

- Baza svakako može biti uključena u pružanje raznih vrsta vojne i logističke pomoći ukrajinskim formacijama u izvođenju vojnih operacija protiv ruske vojske. Nema sumnje će da ova baza predstavljati prijetnju ruskim položajima na Krimu i drugim područjima - naveo je analitičar.

Albanija: U ponedeljak otvaranje NATO vazduhoplovne baze

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:50