/ FOTO: EUROPOL
26/11/2022 u 23:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Europol: Uhapšena 44 člana visokorizične kriminalne mreže širom Evrope

Obim trgovine drogom koji se samo pripisuje ovoj kriminalnoj mreži je ogroman, sa aktivnostima prijavljenim na tri kontinenta, navode iz Europola

Međunarodna operacija bez presedana, u kojoj su učestvovali pravosudni organi i organi za provođenje zakona iz 11 zemalja, rezultirala je hapšenjem 44 osobe, saopšteno je i u Europola. Uhapšene osobe su osumnjičene da pripadaju visokorizičnoj kriminalnoj mreži koja se smatra jednom od najopasnijih u Evropskoj uniji.

- Istrage u osam zemalja otkrile su da je nekoliko kriminalnih organizacija zajedno radilo na provođenju velikih polikriminalnih aktivnosti u i izvan Evropske unije. To uključuje, između ostalog, trgovinu drogom, pranje novca i nezakonito bogaćenje. Dana 22. novembra, izvršene su ukupno 94 pretresa širom Evrope, a na meti su bili i vođe ovih kriminalnih organizacija i njihovi saradnici. Kriminalna mreža je djelovala u Litvaniji, Latviji, Češkoj, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Slovačkoj- rečeno je iz Europola.

Ova međunarodna akcija prati složene istrage koje vode litvansko glavno tužilaštvo zajedno i Biro litvanske kriminalističke policije, zajedno sa svojim partnerima u Češkoj, Letoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Norveškoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Španiji i Sjedinjenim Državama, pod koordinacijom Eurojusta i Europola.

- Obim trgovine drogom koji se samo pripisuje ovoj kriminalnoj mreži je ogroman, sa aktivnostima prijavljenim na tri kontinenta. Tokom uviđaja zaplijenjene su veće količine raznih nedozvoljenih droga, poput kokaina, hašiša i kanabisa i metamfetamina. Vjeruje se da je ta kriminalna mreža povezana s velikim organizacijama za trgovinu drogom izvan Evropske unije. Veoma fleksibilni, ovi kriminalci bi se brzo prilagodili novim metodama trgovine drogom kako bi pokušali izbjeći provođenje zakona. Pošiljke droge pronađene su između ostalog u plovilima i kamionima, često skrivene u sofisticiranim skrivenim odjeljcima. Kriminalna mreža je bila strukturirana kao biznis, s različitim kriminalnim grupama i brokerima koji su radili zajedno preko granica kako bi kontrolirali cijeli lanac trgovine drogom – od organiziranja ogromnih pošiljki droge do distribucije širom Evrope i šire- navode iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:19