Grčka policija / - SHUTTERSTOCK
01/02/2024 u 19:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Grci na ulicama zbog reforme obrazovanja: Sukob demonstranata i policije

Studenti su prije nedjelju dana već protestovali centralni atinskim ulicama, kako bi se suprotstavili planovima grčke konzervativne vlade, koji će ukoliko se ostvare, prema riječima kritičara, obezvrijediti diplome sa grčkih javnih univerziteta

Na protestu hiljade studenata i drugih građana u Atini došlo je do sukoba između policije i grupe maskiranih demonstranata ispred zgrade parlamenta.

Demonstranti su danas prošli centralnim ulicama grčke prijestonice noseći transparente na kojima je pisalo “Ne privatizaciji javnog obrazovanja!”.

Pripadnici grupe koja se izdvojila iz mase demonstranata, napala je policijace, koji su potom, prema riječima policijskog zvaničnika, odgovorili suzavcem, prenio je “Reuters”.

Kasnije su lokalni mediji prenijeli da su kontejneri za smeće zapaljeni u atinskom okrugu Egzarhija, koji je popularan među studentima.

Grčki parlament će ovog mjeseca glasati o nacrtu zakona o reformi obrazovanja koji je izradila konzervativna vlada premijera te zemlje Kirijakosa Micotakisa, a kojim će biti otvorena vrata za uspostavljanje ustanova koje će poslovati kao ogranci stranih univerziteta.

Studenti su prije nedjelju dana već protestovali centralni atinskim ulicama, kako bi se suprotstavili planovima grčke konzervativne vlade, koji će ukoliko se ostvare, prema riječima kritičara, obezvrijediti diplome sa grčkih javnih univerziteta i dodatno smanjiti državno finansiranje javnih visokoškolskih ustanova, prenosi “b92”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:08