Мјесто напада у Анкари / - скриншот
02/10/2023 u 07:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Turska osveta za teroristički napad: Bombama na kurdske pobunjenike

Turska vojska je pojačala vazdušne napade na baze Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka u Gari, Hakurku, Metini i Kvandilu

Turska je izvela vazdušne napade na sjeveru Iraka i uništila 20 ciljeva zabranjene kurdske militantne grupe nakon pokušaja terorističkog napada u Ankari u nedjelju, navelo je tursko Ministarstvo odbrane.

Turska vojska je pojačala vazdušne napade na baze Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka u Gari, Hakurku, Metini i Kvandilu, navodi se.

Turska, Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Dva muškarca detonirala su u nedjelju bombu ispred zgrada turske vlade u Ankari. Oba napadača su ubijena, a dva policajca ranjena, dok je odgovornost za napad preuzela kurdska militantna grupa.

Vlasti su to nazvale prvim terorističkim napadom u glavnom gradu u posljednjih nekoliko godina.

Na CCTV snimcima koje je pribavio Reuters moglo se vidjeti kako se zaustavlja vozilo ispred glavnih vrata Ministarstva unutrašnjih poslova, a jedan od vozača kako brzo prilazi zgradi prije nego što ga je zahvatila eksplozija, dok drugi ostaje na ulici.

Eksplozija je ubila jednog teroristu, dok su vlasti "neutralizirale" ili ubile drugog, rekao je ministar unutrašnjih poslova o incidentu koji je potresao središnju četvrt u kojoj se nalaze zgrade ministarstava i obližnji parlament.

U govoru na otvaranju nove parlamentarne sjednice nekoliko sati kasnije, predsjednik Redžep Taip Erdogan nazvao je ovaj napad "posljednjim pokušajem" nametanja terora Turcima.

"Oni koji prijete miru i sigurnosti građana nisu postigli svoje ciljeve i nikad neće", rekao je.

Bomba na Bulevaru Ataturka prva je koja je eksplodirala u Ankari od 2016. godine, kad je niz smrtonosnih napada pogodio zemlju.

Video je kasnije pokazao da je ispred bilo parkirano teretno vozilo marke reno, s razbijenim prozorima, otvorenih vrata, krhotinama, okruženo vojnicima, vozilima hitne pomoći, vatrogasnim i oklopnim vozilima.

Viši turski dužnosnici rekli su da su napadači oteli vozilo i ubili njegovog vozača u gradu 260 kilometara jugoistočno od Ankare, prije nego što su izveli napad.

Jedan od povrijeđenih policajaca zadobio je rane od gelera, dodao je.

"Dvojica terorista došla su s lakšim komercijalnim vozilom ispred ulaza Glavne uprave za sigurnost našeg ministarstva unutrašnjih poslova i izvela bombaški napad", rekao je na mreži X ministar unutrašnjih poslova, Ali Jerlikaja.

Policija je navela da je izvela kontrolisane eksplozije "sumnjivih paketa" u drugim dijelovima Ankare.



 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:39